Gemeente rond de kerk van Ammerstol

Het gezicht en de informatiebron van onze gemeente op het internet

Zo voert u een goed pastoraal gesprek

Elkaar opbouwen in geloof, hoop en liefde. Dat is de kern van pastoraat. Maar hoe past u dit goed toe in een pastoraal gesprek? Marleen Schoonderwoerd, hbo-theoloog en freelance trainer/gemeentebegeleider, reikt hiervoor drie bouwstenen aan.

“Mijn man is een half jaar geleden overleden. En sinds die tijd, ik weet niet, maar ik heb allemaal vragen over het geloof. Ook omdat de kinderen die stellen, hoor. Want die geloven niet meer. Is God wel een Persoon bijvoorbeeld, zoals ik altijd heb geloofd? Ik voel er niks meer bij. En soms lijkt het net of ik daarmee alleen ben. Dan zit ik in de kerk en denk ik: ja, iedereen om mij heen gelooft wel… maar ik weet het allemaal niet zo.”

“U hebt uw man verloren en dat brengt verdriet en ook een hoop vragen met zich mee.”

“Tja, verdriet… Dat is ook ingewikkeld. Dat weet ik eigenlijk niet zo goed. Het was ook niet zo’n makkelijk huwelijk om eerlijk te zijn. Mijn man had weinig begrip voor de kinderen, vaak van huis en later veel in zichzelf gekeerd. Maar ik ben mijn man altijd wel trouw gebleven. Ik heb hem toch willen zien zoals hij is. En voor hem gezorgd, tot het einde. Alleen ervaar ik ook wel iets van opluchting dat hij er niet meer is, en daar voel ik me tegelijk schuldig over. En dan denk ik: nou, God zal mij ook wel helemaal niet meer moeten hebben. Het maakt me in de war.”

“Dat is wel heel wat. Gevoelens van rouw, gevoelens van opluchting, van schuld. Het valt mij wel op dat u uw man zo trouw bent geweest. En daarin proef ik ook wel iets van Gods trouw …”

“Nou, dat vind ik wel mooi dat je dat zegt. Het lucht me eigenlijk ook wel op om dit eens uit te spreken.”

Elkaar opbouwen in geloof, hoop en liefde

Het bovenstaande gespreksfragment herinner ik me van een aantal jaren geleden. De mevrouw met wie ik het gesprek voerde, was na het overlijden van haar man in het landschap van de rouw terecht gekomen en wist daarbij een periode niet meer goed meer wat haar leven richting gaf. Zij vond door aandacht en gesprekken weer levenskracht en geloof. Het is een voorbeeld dat past bij de omschrijving van pastoraat, zoals die verwoord is in de kerkorde van de Protestantse Kerk:

“De gemeente volbrengt haar pastorale taak in de herderlijke zorg aan de leden en anderen die deze zorg behoeven, opdat zij elkaar opbouwen in geloof, hoop en liefde.” (art. X.3)

Elkaar opbouwen in geloof, hoop en liefde. Daar gaat het dus om in het pastoraat. Dat is de kern. Maar als we deze omschrijving verbinden met het pastoraal gesprek – als een van de vormen van pastoraat, er zijn meer vormen mogelijk – hoe ziet zo’n gesprek er dan concreet uit? Hoe voer je nu een goed pastoraal gesprek?

Lees verder: https://www.protestantsekerk.nl/verdieping/zo-voert-u-een-goed-pastoraal-gesprek

Categories: Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *