Gemeente rond de kerk van Ammerstol

Het gezicht en de informatiebron van onze gemeente op het internet

Wat is geloven en waar zit het?

Wat is geloven en waar zit het? Een klassiek antwoord op deze vraag werd tot zo’n veertig jaar gelden gegeven: geloven is iets aannemen op gezag van een ander, dat wil zeggen de waarheid aanvaarden omdat een ander, bijvoorbeeld een predikant, jou dat zegt.

Dan is geloven een uitspraak over ons leven, hoe het zit en hoe het zal zijn, die waar is. Dan zegt geloven iets over hoe alles in elkaar zit en geeft het geloof inzicht in alles wat gebeurt. Ook wat wij niet kunnen begrijpen wordt dan begrijpelijk.

En dat laatste dat blijkt niet te kloppen. Wie kan begrijpen dat een mens, die kanker krijgt, lijden moet en sterven zal? Of het geweld in deze wereld? Het onbegrijpelijke begrijpt ook het geloof niet.
Het geloof geeft wel de kracht om wat onbegrijpelijk is te dragen, het onbegrijpelijke dat mensen overkomt mee uit te houden en er niet voor weg te lopen.

Wie gelooft durft te verliezen. En verliezen doen we als we naast het bed zitten van een mens die aan zijn laatste beetje toe is en onverwacht overvallen wordt door de angst, voor het oordeel, – heb ik het wel goed gedaan – , voor het onbekende vallen in wat onbekend is.

Wat rest is om het met die ander vol te houden en er bij te blijven en niet weg te lopen, ook niet in gedachte. Wie weet zal er ook voor ons zelf iemand zijn, als je zelf voor het onontkomelijke einde komt te staan.

Geloven zit niet in ons hoofd, het helpt ons begrijpen niet, wel ons verstaan, dat wil zeggen de moed om toe te laten wat onszelf en de ander overkomt.
Het zit ook niet alleen maar in ons hart, dat begaan is met de ander en meevoelt. Het zit in ons lijf, in de manier waarop wij aanwezig durven zijn. Met de eerbiedige afstand die de ander de ruimte geeft om zichzelf te zijn en te blijven en met het volhouden er bij te blijven en het met de ander en met jezelf te durven verliezen.

Probeer het eens, iedereen kan het, laat je er mee in, want als je er van buiten tegen aan kijkt, dan lijkt het zwaar en zwaarmoedig, maar wie de stap er in waagt, die zal zien dat er een wereld voor je open gaat, waar je nog nooit van had durven dromen. Heilige grond is het waar in de ontmoeting God ons zegent.

Ds. Roel Braakhuis

Categories: Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *