Gemeente rond de kerk van Ammerstol

Het gezicht en de informatiebron van onze gemeente op het internet

Wat doet de diaconie?

Een belangrijk college in de kerkenraad is de diaconie. Af en toe is er in de nieuwsbrief een artikel gewijd aan de diaconie, zoals in die van april (wist u dat?), in die van mei (opbrengst collect en ontvangen pakken koffie) enz enz. Maar wat doet de diaconie nu eigenlijk? Ik vroeg het aan José Bos, die nu al 10 jaar diaken is.

José, wat is eigenlijk het werk van een diaken?
De diaconie is onderdeel van de kerkenraad. Vanuit ons geloof belijden wij dat het Gods bedoeling is “dat ieder mens tot zijn recht komt”. De diaconie helpt dus waar het nodig is en krijgt hiervoor de signalen uit de samenleving.

Wat is jouw functie?
Ik ben secretaris /penningmeester. De functie van voorzitter is vacant. Mijn taak is het signaleren van problemen. Ik voer gesprekken met mensen in moeilijke situaties, help als dat mogelijk is of verwijs door naar instanties die hulp kunnen bieden.
Nu ik dit werk al langer doe krijg ik steeds meer tips door uit mijn omgeving of word ik door mensen zelf benaderd.

Als je nu denkt aan de afgelopen maand, wat heb je dan bijvoorbeeld gedaan?
Ik ben met iemand met medische problemen naar de huisarts geweest. Deze persoon is nu een hulptraject ingegaan. Verder ben ik gebeld door een cliënt die een probleem heeft met de huisvesting. Voor en met deze persoon ben ik in gesprek met de woningbouwvereniging.
Ik heb een avond geholpen met koken voor de pas opgerichte kookclub. Deze kookclub is in samenwerking met de SWOB opgericht, speciaal voor mensen jonger dan 60 jaar. Inmiddels is dit al een groot succes, want koken en eten met elkaar is reuze gezellig.

Werk je samen met anderen?
Er zijn verschillende instanties waar ik een beroep op kan doen. Kwintes Lekkerkerk om te beginnen: een instantie voor mensen met psychosociale en psychiatrische problemen. Kwintes biedt begeleiding bij omgaan met wonen, leren & werken, financiën, begeleiding aan huis en beschermd wonen.
Daarnaast SWOB/V: Stichting Welzijn en Ondersteuning Bergambacht/Vlist. Met deze mensen hebben we veel contact via het “welzijnsoverleg” met de gemeente. Een goed overlegorgaan, want je ontmoet elkaar met hetzelfde doel, namelijk er te zijn voor je medemens. De SWOB kan verder zorgen voor vervoer, “De Blije Rijder” en het doen van kleine karweitjes.
Verder kunnen we altijd een beroep doen op de Gemeente, de GGD en het Leger des Heils.

Al deze activiteiten vinden plaats in Ammerstol. Werken jullie ook buiten Ammerstol?
We maken deel uit van de landelijke organisatie “Schuldhulp maatje”, die mensen met schulden op professionele wijze helpt. Verder zijn we financieel betrokken bij de stichting SUN. Graag wil ik hierover wat meer vertellen in een volgende nieuwsbrief.

Wil je tot slot nog iets kwijt?
Laatst is het voorgekomen dat we verlegen zaten om mensen die hulp zouden kunnen bieden, zoals een bezoekje brengen, met iemand mee gaan naar het ziekenhuis. Dit is eigenlijk wel een oproep. De diaconie is er voor iedereen. Iedereen kan helpen of geholpen worden. Overweeg je om vrijwilligerswerk te gaan doen? Meld je aan!

Volgende editie: Interview met Guusje van Amerongen

 

Door: Jannie van den Oever

Fotogebruik met toestemming van José

Categories: Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *