Gemeente rond de kerk van Ammerstol

Het gezicht en de informatiebron van onze gemeente op het internet

Van Ninevé naar Nazareth

Van Ninevé naar Nazareth, vanaf woensdag 26 juli, 21.15 uur, NPO 2

In een nieuwe serie reisdocumentaires vervolgt presentator Kefah Allush zijn fascinerende ontdekkingstocht langs vergeten volken en onbekende verhalen in het Midden-Oosten. Tussen de chaos van oorlog en conflicten wonen mensen die we vaak niet zien in de nieuwsberichten over deze onrustige regio. Vanaf woensdag 26 juli schetst Kefah Allush in Van Ninevé naar Nazareth het andere, onbekende gezicht van deze regio.

Nieuwe toekomst
Deze nieuwe reeks begint waar Kefah Allush afgelopen zomer de eerste serie eindigde: op de vlakte van Ninevé in Irak. Vanwege de oorlog tegen IS was het toen onmogelijk het oude Ninevé, de huidige Iraakse stad Mosul, te bereiken. Nu doet hij een nieuwe poging. Op weg ernaartoe ontdekt hij de overblijfselen van het eeuwenoude Assyrische volk. De meeste Assyriërs zijn inmiddels gevlucht voor het geweld. Op weg naar Mosul ontmoet Kefah Allush toch een aantal Assyriërs die proberen hun leven hier weer op te bouwen. Ligt er in de schaduw van het oude Ninevé echt nog een nieuwe toekomst te wachten voor de Assyriërs?

Op weg naar zijn einddoel bezoekt Kefah Allush de Shihuh-stam in een afgelegen deel van Oman. De modernisering in dit deel van de wereld rukt hard op. En voor de bijzondere Shihuh-stam is het behoud van de eigen, unieke cultuur een dagelijkse strijd geworden. In Iran ontmoet hij de Zoroasters. Nu vormen zij een religieuze minderheid in de Islamitische Republiek Iran Maar de Zoroastrianen staan feitelijk aan het begin van het oude Iran. Hun wereld geeft dan ook een verrassende en fascinerend blik op hoe het hier vroeger was. In Zuid-Irak, op de plek waar het Bijbelse paradijs gelegen zou hebben, ontmoet Kefah de Moerasarabieren. Van een paradijselijk leven is voor dit volk allang geen sprake meer. In dit deel van de wereld waar water een schaars goed is geworden, is hun toekomst onzeker. In een afgelegen oase middenin de Egyptische woestijn, maakt Kefah kennis met de Amazigh. Hij ziet hoe het toenemende contact met de ‘moderne buitenwereld’ hun leven verandert. Maar dat geldt niet voor de vrouwen voor wie de oude wetten en patronen blijven gelden.

Zijn ontdekkingstocht eindigt bij de christelijke Palestijnen in het Palestijnse Bethlehem en het Israëlische Nazareth. Voor Kefah Allush, zelf geboren in het Palestijnse Nablus, wordt deze laatste reis een confronterende rollercoaster. Hij viert een luidruchtige Stille Zaterdag mee en voelt zich trots als hij Palestijnen ontmoet die hun toekomst willen opbouwen op de Westelijke Jordaanoever.. En hij wordt geconfronteerd met een christelijke Palestijn die als militair in het Israëlisch leger heeft gediend. Voor Kefah de eerste keer dat hij een Israëlisch militair ontmoet zonder wapen tussen hen in.

 

Categories: Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *