Gemeente rond de kerk van Ammerstol

Het gezicht en de informatiebron van onze gemeente op het internet

Vacare Deo

Meestal wordt dit vertaald met: “vrij zijn voor God” tijd en ruimte krijgen in jezelf voor de Eeuwige. Een andere vertaling is: “Leeg zijn voor God”. En de leegte roept een ander gevoel op dan de vrijheid. Leeg worden heeft te maken met loslaten, los komen van. Zoals in het leren fietsen: je vader of moeder houdt je fiets vast en laat je dan los, zodat je voelt hoe je het zelf kunt. Dat is spannend. Loslaten en leeg worden heeft dat ook: je geeft je over aan wat er gebeurt met je en je laat alles los wat je zou willen en wat je in de hand wilt houden.

Tot loslaten kunnen we gedwongen worden: door ouderdom, ziekte, kortom wanneer we niet alles meer kunnen wat we zouden willen. Zoals nu in deze tijd waarin we beperkt worden door alle coronamaatregelen. Afstand houden, niet teveel mensen tegelijkertijd op dezelfde plaats, niet samen zingen, enzovoorts. Zeker wanneer het afgedwongen wordt, is loslaten een hele kunst, die vraagt om je daar actief aan over te geven. Ook dan kan er iets uit opbloeien, dat wij nog niet kenden, maar dat vraagt wel een actieve, bewuste aanvaarding van dit loslaten. Het maakt ons alert en geduldig tegelijkertijd. Niet makkelijk, wel heilzaam.

Je kunt ook kiezen om los te laten. En dat ga ik de komende vier weken doen. Ik laat jullie los. Geen telefoontjes, geen diensten, vast nog wel af en toe denken hoe het met jullie gaat, maar niet teveel. En hoewel ik dat best spannend vind, hoop ik dat het me gaat lukken. Vrij zijn, loslaten. Vacare Deo. Ga met God, tot wij elkaar weer ontmoeten en in zijn naam elkaar begroeten…

Ds. Roel Braakhuis

14 juli begin ik weer en tot die tijd is ds. Margreet Gouwens beschikbaar als dat nodig is.

Categories: Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *