Gemeente rond de kerk van Ammerstol

Het gezicht en de informatiebron van onze gemeente op het internet

Ter overweging

Op het moment van schrijven is het de maandagochtend na de Startzondag. Fijn om met elkaar weer van start te gaan, na een periode waarin veel in de kerk op een wat lager pitje stond. Jaren geleden kwam ik in een kerk eens het volgende gedicht tegen, het hing op, zodat het zichtbaar was voor iedereen die de kerk binnenkwam:

Hier is een stoel voor wie moe is.
Hier is hoop voor wie verdwaald is.
Hier is liefde voor wie ontmoedigd is.
Hier is geloof voor wie twijfelt.
Hier ben je thuis.
Hier word je verwacht zoals je bent.

Want God heeft naar jou gezocht.
God heeft op jou gewacht.

Sta even stil,
bewonder de schoonheid van deze kerk.
Adem het verleden van dit huis,
je eigen nieuw begin.
Sluit je ogen, word even stil.

In de stilte hoor je de echo van Gods woord.
Ga even zitten,
hol ook hier jezelf niet voorbij.
Vouw je handen, open je hart.
Bid.

En als je dat niet kan,
als je niet geloven kan omdat je pijn hebt,
ga dan toch naar huis met de zegen:
Vrede en alle goeds.

Ik vind het mooi aansluiten bij het jaarthema: Ga mee! Samen getuigen van geloof, hoop en liefde. De kerk, als een plek waar geloof, hoop en liefde is. Voor mensen die dat dagelijks ervaren, maar ook voor mensen voor wie het een zoektocht is, die het soms kwijt lijken te zijn. In de kerk, in onze kerk, word je verwacht zoals je bent. Omdat de gemeente op je wacht, maar bovenal omdat God op je wacht.

In de zomer ligt het kerkenwerk, maar ook veel dingen daarbuiten, even stil. Zelf ervaar ik de weken na de zomervakantie altijd als intensieve weken: alles start weer op, de appjes, mailtjes en regeldingen stromen weer binnen. Het ontspannen vakantiegevoel is soms al snel naar de achtergrond verdwenen. Misschien klinkt het wel herkenbaar, dat je soms het gevoel hebt wat geleefd te worden. Ik ervaar keer op keer dat het belangrijk is om af en toe even stil te staan. Om de tijd te nemen om de echo van Gods Woord te verstaan. Om de hoop te ontvangen, de liefde, het geloof.

Wat mooi als we zo met elkaar na de Startzondag verder gaan. Wat mooi als we zo gemeente kunnen zijn met elkaar. In geloof, hoop en liefde. Vrede en alle goeds!

ds. Anne ter Schuur

Categories: Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *