Gemeente rond de kerk van Ammerstol

Het gezicht en de informatiebron van onze gemeente op het internet

Ter overweging

Zij zullen hun zwaarden omsmeden tot ploegijzers en hun speren tot snoeimessen.
Geen volk zal meer het zwaard trekken tegen een ander volk, geen mens zal nog de wapens leren hanteren. Jesaja 2:4b

Onlangs vierden we in de kerk een muziekdienst, die als thema Dromen in kleur had.
Maar de meeste dromen zijn bedrog. En is dromen in kleur niet een beetje dromen tegen beter weten in? Dat lijkt ook wel wat bij Jesaja aan de hand te zijn wanneer hij spreekt over geen mens zal nog de wapens leren hanteren. Het klinkt in onze oren wat wereldvreemd. Nu was het in de dagen van Jesaja ook echt geen vrede. Ook toen kwam er veel op de mensen af. Hoe houden ze dan toch moed? Jesaja schetst in die eerste woorden van Jesaja 2 geen beeld van gewapende groepen om te vechten en te plunderen, maar een beeld van volken die zich willen verdiepen in een God die de vrede en de liefde leert. Van een wereld die zo mooi kan zijn.

Dat is geen onbereikbaar iets, want heel concreet voegt Jesaja daar de woorden aan toe: Laten wij leven in het licht van de Heer. Woorden die in eerste instantie gericht zijn tot Israël, de nakomelingen van Jakob. Maar we kunnen ze ook breder trekken, naar onszelf toe. Kom mee, laten wij leven in het licht van de Heer. We kunnen klein, bij onszelf beginnen. Een licht zijn voor wie dat nodig hebben. En natuurlijk worden daarmee nu niet direct de zwaarden tot ploegijzers omgesmeed en de speren niet tot snoeimessen. Maar een betere wereld begint nog altijd wel bij onszelf. En ondertussen blijven we hopen en vertrouwen dat dit beeld van Jesaja ooit eens in zijn geheel werkelijkheid zal worden.
Dromen we van een toekomst waarin wapengekletter niet meer gehoord zal worden.

Dromen blijven overigens wel dromen als ze niets met ons doen, blijven dromen als je je er niet door laat raken. Voor Jesaja is het dan ook duidelijk: wij moeten zelf in beweging komen! Ons willen laten raken door het Woord van God dat richting wijst. Kom, laten wij leven in het licht van de Heer! Wij kunnen dan misschien de wereld niet veranderen, maar we kunnen er in Gods naam wel voor zorgen dat de wereld óns niet verandert.

Zo mogen wij leven in het licht van de Heer. Zelf een licht van de Heer zijn. Dat we zo op weg naar de adventtijd kunnen gaan!
ds. Anne ter Schuur

Categories: Geen categorie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *