Gemeente rond de kerk van Ammerstol

Het gezicht en de informatiebron van onze gemeente op het internet

We zijn er wel voor elkaar

In deze tijden wordt er heel wat gebeld met elkaar. Ik doe er van harte aan mee. Het is goed om te horen hoe het met iedereen gaat. De meesten van ons doorstaan deze tijd van afstand redelijk goed. Dat vind ik wel bijzonder en het komt waarschijnlijk ook, omdat wij zo goed mogelijk contact houden met elkaar. En mocht u menen: mij slaan ze over: laat het horen. We zijn niet volmaakt. Er is ook iets dat mij opvalt in de gesprekken. Het is echt een zware tijd die wij meemaken, die allerlei gevoelens oproepen als angst, uitzichtloosheid, somberheid. Die komen ook ter sprake in onze gesprekken per telefoon. En dan hoor ik de ander vaak zeggen: hè, zit ik weer te zeuren. Dat “zeuren”: daar moeten we het eens over hebben.

Er is een groot verschil tussen een klacht en gezeur. Een klacht gaat over wat ons in de weg zit, last bezorgd en pijn doet. In deze tijd is er genoeg dat ons in de weg zit, last bezorgt of pijn doet en dus reden genoeg ook om eens te klagen. Vooral doen. Want deze klacht is terecht en af en toe eens goed zuchten lucht ook op. Klagen mag, wat mij betreft wel in elk geval. Want na de klacht gaan we weer verder en kijken we opnieuw wat wij nu kunnen doen, waar wij nu wel de tijd voor hebben en eerst niet. (Volgens mij wordt in veel huizen nu grote schoonmaak gehouden.)  Er komt ruimte na de klacht om de zon weer te zien schijnen.

Maar we kunnen ook in de klacht blijven hangen, dan wordt klagen zeuren en dat is niet goed voor de mensen in onze omgeving en ook niet voor onszelf. Mocht u dat bij u zelf herkennen, neem het uzelf dan niet kwalijk, dat maakt het alleen maar erger. Vraag u dan af wat u kan helpen om de cirkel te doorbreken, waar u klaarblijkelijk in terecht bent gekomen. Vooral: bel iemand op en praat er over. Letterlijk er op uit gaan, wandelen of fietsen, in beweging komen doet ook goed. En als u op gepaste afstand blijft: zoek iemand op om samen mee te fietsen of te wandelen. En als u daar niet zo goed uit komt: bel mij of een ander lid van de kerkenraad, samen komen we verder.

Kortom: ook al blijven we op afstand, we zijn er wel voor elkaar en daarin zijn wij heel gezegend.

 

Ds. Roel Braakhuis

Categories: Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *