Gemeente rond de kerk van Ammerstol

Het gezicht en de informatiebron van onze gemeente op het internet

Religie kan helpen in medische zorg

Religieuze overtuigingen kunnen invloed hebben op hoe diabetespatiënten en hun echtgenoten omgaan met de stress rondom deze ziekte. De positievere houding die er uit volgt zorgt voor een groter succes in het onder controle houden van de bloedsuikerspiegel.

Dat is de uitkomst van recent wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd in Zuid Californië door wetenschappers van de Florida State University. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 87 heteroseksuele paren waarvan één van de echtgenoten aan diabetes type 2 leidt en de ander niet. Het type religie werd niet gespecificeerd en een brede mix van etnische groepen werd onderzocht.

Onder de religieuzen waren twee benaderingen te onderscheiden; een grote groep die God zag als partner om de moeilijkheden het hoofd te bieden, een kleinere groep die zich in hun inspanningen verlaten voelde door God. De laatste groep deelde ook minder activiteiten met hun niet-religieuze echtgenoot die gericht waren op het onder controle houden van de bloedsuikerspiegel.

Slechts 10% van de behandelende artsen nemen religieuze overtuigingen mee in de gesprekken met hun patiënten. De onderzoekers begrijpen dat het moeilijk kan zijn voor artsen om religie of spiritualiteit ter sprake te brengen maar het is belangrijk om de patiënten die dat willen daartoe wel de mogelijkheid te geven. Het kan meehelpen hun medische zorg verbeteren.

Bron: http://www.medscape.com/viewarticle/881785

Categories: Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *