Gemeente rond de kerk van Ammerstol

Het gezicht en de informatiebron van onze gemeente op het internet

Protestants paspoort: Ben Tiggelaar

In welke kerk is Ben Tiggelaar opgegroeid? Wat is zijn favoriete bijbelpersonage? En wat is zijn meest dierbare kerkherinnering? Op deze en andere vragen geeft gedragswetenschapper én protestant Ben Tiggelaar antwoord.

In welke kerk ben je opgegroeid?
Ik ben opgegroeid in de Gereformeerde Kerk. Wij woonden in Muntendam, in Oost-Groningen. Daar zat ik op de School met de Bijbel. Veel vrienden van mij waren lid van de Baptistenkerk in ons dorp en daar ging ik, gedurende mijn basisschooltijd ook naar de club. Een ‘ouderwetse’ jongensclub waar ik de edele kunst van het figuurzagen heb geleerd! De Gereformeerde Kerk waar we lid van waren, die stond een dorp verderop, in Veendam. Toen ik verkering kreeg met Ingrid, nu mijn vrouw, was ik 17 en ging ik mee naar ‘haar’ kerk. Dat was de Hervormde Kerk in Nieuwe-Pekela. Ingrid en ik leerden elkaar kennen op het Ubbo Emmius Lyceum in Stadskanaal. Een echte streekschool. Zij fietste elke dag 15 km heen en 15 km terug. Ik mocht twee keer 25 km per dag wegtrappen.

Bij welke kerk hoor je nu?
Wij horen nu bij de Adventkerk in Amersfoort. Een protestantse gemeente die heel divers is. Van oorsprong is het een ‘progressieve bondsgemeente’, als je dat zo kunt zeggen. In de praktijk betekent dit: allerlei soorten muziek, beamers in de kerk, Mannen en vrouwen in het ambt en een liberaal standpunt op veel andere terreinen. Maar naast onze eigen gemeente bezoeken we ook regelmatig kerken van vrienden. Dat varieert van de Jacobikerk in Utrecht, tot de Bethelkerk in Drachten – een Baptistengemeente – en de Hillsong-gemeente in Amsterdam.

Wat is je favoriete bijbelpersonage? En waarom?
In mijn geloof staat Jezus Christus centraal. Ik ben me in de afgelopen jaren steeds meer gaan realiseren dat geloven niet draait om religie, regels of slimme gedachtenspelletjes, maar om mijn persoonlijke relatie met hem. Je zou kunnen zeggen dat ik steeds meer een echte protestant ben geworden. Maar goed, je zou kunnen zeggen dat Jezus een beetje een oneerlijke voorsprong heeft op de overig personen die in de Bijbel voorkomen, haha. Dus laat ik nog iemand noemen: David. Een allround leider … En een mens in alle opzichten. Opmerkelijk: een koning die ook liederen componeerde die nu, drieduizend jaar later, nog over de hele wereld worden gezongen!

Lees meer op https://www.protestantsekerk.nl/actueel/nieuws/protestants-paspoort-ben-tiggelaar

Categories: Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *