Gemeente rond de kerk van Ammerstol

Het gezicht en de informatiebron van onze gemeente op het internet

Predikanten in de vacante periode: ds. Chris Koole

Wilt u iets over uzelf vertellen?

Ik ben van jaargang 1952 en geboren in de pastorie. Ons gezin verhuisde, zoals toen gebruikelijk, meerdere malen. Mijn theologische vorming kreeg ik aan de hogeschool van de Gereformeerde kerken in Kampen. Het predikantswerk zelf leerde ik in de praktijk bij verschillende gemeentes van welwillende en hoopvolle mensen. Dankbaar denk ik aan hen terug. Ik ben gehuwd met Nanneke Rooseboom en samen kregen we twee kinderen en drie kleinkinderen.

In welke gemeente bent u werkzaam?

Eind mei 2018 werd ik vanwege het bereiken van pensioengerechtigde leeftijd als predikant losgemaakt van de Protestantse gemeente De Hoeksteen te Schoonhoven en Willige Langerak. In het najaar van 2021 werd ik om een bepaalde reden daar teruggeroepen in de dienst – zij het voor een beperkte taak en tijd.

Hoe bent u met de gemeente rondom de kerk van Ammerstol in contact gekomen?

De naam Ammers Stol ontdekte ik jaren terug in een roman van Maarten ’t Hart. En met heel wat lezers samen deed ik de ontdekking: Ammerstol bestaat echt en ligt aan de Lek. Na mijn verhuizing naar Schoonhoven in 2003 kwam ik in contact met het dorp en legde ik daar bezoeken af. Mij bleek dat een paar mensen in Ammerstol zich rekenden tot de kerkgemeenschap van de Hoeksteen of een dubbellidmaatschap hadden. En nog veel later kwamen andere inwoners van Ammerstol in beeld, toen ik bijvoorbeeld meedeed aan het zorgnetwerk. Tegelijkertijd groeide de fijne samenwerking met de diakenen van de kerk van Ammerstol.

Wat is uw motivatie om Ammerstol te helpen?

De eerste of tweede keer, dat ik in Ammerstol een kerkdienst leidde, kreeg ik het verhaal van ds. Han Hugenholtz te horen. En ik weet hoe trots mensen in en rond de kerk zijn op hem en mevrouw Hugenholtz. Wij hoeven hen niet na te doen, als we dat al konden. Wij zullen proberen de roeping te volgen, die de Heer voor onze gemeente heeft in onze tijd, met andere mogelijkheden en moeites. Kan ik daarin wat bijdragen, dan doe ik dat van harte.

Wilt u iets tegen onze gemeenteleden zeggen?

U weet dat het kerkgebouw van de Nederlands Hervormde gemeente te Stolwijk veel minder oud is dan die uit de verte lijkt. Het gebouw dateert uit 1949 en is opgetrokken uit metselstenen, afkomstig uit het puin van de gebombardeerde Haagse wijk Bezuidenhout. Gaat u daar met een goede gids naar binnen, dan krijgt u de stenenrijen aangewezen, die betaald zijn door de Hervormde gemeentes van Ammerstol, Berkenwoude, Haastrecht, Krimpen aan den IJssel en Moordrecht. Ik zou zeggen: er liggen banden uit het verleden met deze gemeentes. Probeert u die opnieuw aan te halen. U kunt – zo God het wil – in 2022 wat voor elkaar betekenen!

Chris Koole

Categories: Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *