Gemeente rond de kerk van Ammerstol

Het gezicht en de informatiebron van onze gemeente op het internet

Predikanten in de vacante periode: ds. Annemarie Roding-Schilt

Interview met Ds. Annemarie Roding-Schilt, die vanaf 1 februari consulent is in onze gemeente.

Wilt u iets over uzelf vertellen?

Ik ben opgegroeid in Schoonhoven en woon daar nog altijd met veel plezier. Ik ben getrouwd met Joep, heb twee bonusdochters en ook twee kleinkinderen. Toen ik 24 was ben ik begonnen aan mijn studie Theologie in Utrecht en ben afgestudeerd als geestelijk verzorger en als gemeentepredikant. Door de PKN ben ik uitgezonden, als predikant met een bijzondere opdracht, naar het verpleeghuis in Hellevoetsluis, waar ik nu drie dagen in de week werkzaam ben. Zoals misschien niet bij iedereen bekend is, is 20% van de predikanten binnen de PKN een ‘predikant met bijzondere opdracht’, vaak bekend staand als ‘geestelijk verzorger’. Zij werken bijvoorbeeld bij de krijgsmacht, binnenvaart, bij justitie of in de zorg, net als ik. Zelf ervaar ik mijn werk als uitdagend en afwisselend en ik ben voor iedereen in het huis beschikbaar, ongeacht geloof of overtuiging.

Verder vervul ik op zondagen regelmatig preekbeurten.
In de tijd voor corona gaf ik regelmatig workshops en lezingen over dementie en over eenzaamheid. Over deze onderwerpen heb ik twee boeken gepubliceerd, nl
– De dementie-vriendelijke kerk
– Dichter bij eenzaamheid.

Hoe bent u met onze gemeente in contact gekomen?

Ik ben met de gemeente van Ammerstol in contact gekomen door de preekbeurten. Vorig jaar mocht ik ook tweemaal voorgaan in een doopdienst. Hierdoor is de verbinding met Ammerstol zeker versterkt. Toen ik gevraagd werd om voor een half jaar consulent te worden heb ik hier positief op gereageerd.

Wat zullen uw werkzaamheden zijn als consulent?

Als consulent zal ik voornamelijk het proces begeleiden van het beroepen van een predikant. Een en ander is vastgelegd in de kerkorde. Mijn taak is horen en luisteren naar wat de gemeente nodig heeft, samen met de kerkenraad en de beroepingscommissie een pad uitstippelen wat je met elkaar kunt gaan, zodat er straks weer een predikant is die gelukkig is met de gemeente en andersom.
Verder zal ik, indien nodig, kerkenraadsvergaderingen bijwonen, waarbij ik me voornamelijk zal focussen op het agendapunt “nieuwe predikant”.

Wilt u iets tegen de gemeenteleden zeggen?
Jullie kerkgemeenschap neemt een unieke plek in in de regio. Dat heeft ten eerste te maken met jullie verbondenheid met elkaar en met het dorp, maar ook met jullie geloofsbeleving en gevoel, en de bijzondere geschiedenis van jullie gemeente. Het thema van de PKN is dit jaar: “Van U is de toekomst”, naar de vertaling van het Onze Vader door Huub Oosterhuis. Hij laat daar nog op volgen: “Kome wat komt”. Waarmee ik wil zeggen: Hoe het ook gaat, linksom of rechtsom, het komt in orde, het vindt zijn weg.

Categories: Geen categorie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *