Gemeente rond de kerk van Ammerstol

Het gezicht en de informatiebron van onze gemeente op het internet

Pinksteren 2020

Lucas en Johannes zijn het in één ding met elkaar eens: als de Geest vaardig wordt over de leerlingen, dan hebben zij ramen deuren dicht getrokken en schuilen zij bij elkaar, bang voor de mensen om hen heen. De Geest overkomt hen. Hij wordt werkelijk gegeven, geblazen, uitgestort. Zij ervaren een kracht die niet uit hen zelf komt, maar van elders. Zij zien er Gods hand in. De Geest is dus niet het resultaat van een goed gesprek, met daarna een groepshug en een: ‘wij gaan er voor’. De Geest overkomt ons.

Dat gebeurt nog steeds en steeds sta je er van te kijken als het je overkomt. Zoals wij de afgelopen weken met een paar mensen de diensten hebben gedaan in onze kerk. We werden dan de een, dan de ander geraakt en geroerd door de leegte van de kerk, het gemis en de vriendschap en verbondenheid, die ons optilde boven ons zelf uit. Een ervaring die ons gegeven is, die kracht geeft en ons doet vertrouwen: hier gaan wij mee door, zolang het nodig is. Zelden zo vaak met tranen in de ogen in de kerk zijn, zelden zo’n gemis, zelden zo’n indringend gebed als de afgelopen weken en weten: God houdt ons samen.

Pinksteren is niet het feest van onze eigen kracht en onze eigen moed, al wens ik jullie die van harte toe. Pinksteren is uitzien naar de kracht die ons gegeven wordt, ons overkomt en ons verrast. Geen vrucht van onze eigen inspanning, de Geest wordt gewoon gegeven, zo maar. Het is een genade en een wonder.

 

Ds. Roel Braakhuis

Categories: Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *