Wat is toepasselijker aan het begin van de Week van Gebed dan het Onze Vader onder de aandacht te brengen. Op Wikipedia staat een mooi artikel dat een overzicht geeft van de historie en de variaties in alle vertalingen en kerkstromen:
Het Onzevader of Paternoster is het meest verbreide christelijke gebed en dateert reeds uit de 1e eeuw. Het gebed is gericht aan God. De Woordenlijst van de Nederlandse taal vermeldt ‘Onzevader’ als officiële spelling, maar in de katholieke, orthodoxe en protestantse traditie is Onze Vader gebruikelijker. Het wordt ook het Gebed des Heren genoemd en is een van de bekendste gebeden in de Kerk.
Volgens de evangeliën heeft Jezus Christus het Onzevader zelf aan zijn volgelingen geleerd. In de Bijbel is het gebed te vinden in Matteüs 6:9-13 als onderdeel van de bergrede en in Lucas 11:2-4. De versie van Lucas is korter dan die van Matteüs. Bovendien is de versie van Matteüs in de wetenschappelijke uitgave van het Nieuwe Testament (Nestle-Aland) korter dan die in de Textus Receptus, de tekstvorm die in gebruik was voor de opkomst van de moderne tekstkritiek.
Lees verder op https://nl.wikipedia.org/wiki/Onzevader
- Tiroler Diner Avond – ten bate van het kerkinterieur
- Herman Noordegraaf gaat boek schrijven over dominee Hugenholtz
Categories: Geen categorie