In de voetsporen van Paulus
Dag 1, dinsdag 21 mei, Ammerstol.
De dag begint al vroeg zowel in Ammerstol als in Bergambacht. Om acht uur staan de deelnemers uit Ammerstol bepakt en bezakt klaar op het Kerkplein. De bus is op tijd. En vrolijk stappen de deelnemers in. Hetzelfde ritueel voltrekt zich een kwartier later in Bergambacht. De buschauffeur verwelkomt ons allen hartelijk. Hij is van plan om een heleboel te vertellen. Maar na een poosje komt hij tot de ontdekking dat hij tegen vrouwen die zelf liever praten niet op kan. De chauffeur neemt een bijzondere route. Door Gouda heen en vervolgens over de Bodegraafse Straatweg. Verschillende mensen reageren daarop: “ zo zou ik toch nooit naar Schiphol rijden”.
Maar misschien wist de chauffeur meer over files dan wij. Enfin, we komen ook op deze manier op Schiphol aan. We krijgen als groep onze eigen “douanedeur”.
Daar hebben sommigen nog heel wat uit te leggen over de inhoud van hun handbagage. We zijn ruim op tijd voor de “inscheping”. De tijd wordt gebruikt voor het drinken van koffie en voor gezellige gesprekken. Tenslotte mogen we ons naar de gate begeven waar vlucht KM395 vandaan zal vertrekken. Om 11.50 uur gaat het vliegtuig de lucht in. De vlucht verloopt voorspoedig. Nauwelijks turbulentie. Na ongeveer 3 uur komen we op Malta aan.
Daar staat een bus klaar om ons naar hotel Santana in Qawra te brengen. Qawra ligt in het noordoosten van Malta. Er zijn daar heel veel hotels en restaurants. En een heel groot Nationaal Aquarium. Daar reden we elke dag langs maar we hebben het niet bezocht. Tja, het bestond ook niet ten tijde van Paulus. We krijgen de sleutels van onze kamers. Sommigen van ons komen in een soort balzaal terecht. Weer anderen krijgen een appartement met keuken en eethoek. En weer anderen treffen het iets minder.
Roel vraagt ons om vòòr het diner naar de 6e verdieping te komen. Om het een en ander aan ons te vertellen. Dat doen we voortaan elke avond , dan houden we om die tijd een dagsluiting. Dan kan iedereen na het diner de avond besteden naar eigen inzicht. Op 21 mei lezen we uit Handelingen 27, vers 27-44. Daarna volgt het gebed en tenslotte zingen we: Je hoeft niet bang te zijn.
Daarna gaan we naar de eetzaal. We zitten bij elkaar aan één tafel. Later staat er op “onze tafel” een bord : DUTCH GROUP.
Na het diner gaat ieder zijns weegs. Sommigen verdwijnen al snel naar de slaapkamer. Anderen spelen tot diep in de avond een gezelschapsspel, dat gedurende de week een ware traditie wordt.
Dag 2, woensdag 22 mei, Valletta.
We beginnen met een havenrondvaart en alles wat er over te vertellen is wordt door Daniëlle, onze gids, gedaan. Zij woont op Malta en weet er alles over. Daarna verkennen we de stad te voet. Gelukkig snapt Daniëlle dat wij Hollanders geen stap verzetten als we niet eerst onze koffie krijgen voorgeschoteld. We bezichtigen de St.Johns Co.Kathedraal. Daarna zien we een film : MALTA-EXPERIENCE. De vraag is hoeveel we er van mee gekregen hebben. Heel veel hoofden die langzaam naar beneden zakten om even daarna weer met een schok naar boven te komen. Het was een interessante dag waarop we heel veel wijzer werden over de geschiedenis van Malta. Bij de dagsluiting lezen we uit Handelingen 28, vers 1-10.
Dag 3, donderdag 23 mei. Op het programma staan Marsoxlokk en Hagar Qim.
We beginnen bij Hagar Qim. Een tempelcomplex van 3600 jaar oud. Het staat op de werelderfgoedlijst. Toch weet men er het fijne niet van. Het is een hoop giswerk waar dit complex voor gebruikt werd.
Marsaxlokk is een vissersdorp. De haven is klein maar pittoresk. Er liggen felgekleurde vissersboten voor anker. De luzzu. Met zo’n luzzu zijn we gaan varen. We bezochten de Blauwe Grotten. Het water is daar inderdaad onwaarschijnlijk blauw. Bij de ingang van de haven werd door de Orde Fort St. Lucan gebouwd om zo een landing van zeerovers te voorkomen. Het werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt als munitiedepot. En is nu het Marine Research Centre. We lunchen aan de haven. De middag is ter vrije besteding. Velen gaan naar het zwembad op het dak om daar eens heerlijk te zwemmen en te genieten van de zon. Voor het diner komen we weer bij elkaar om te luisteren naar Efese 2, vers 17-22.
Dag 4, vrijdag 24 mei. Op zoek naar Paulus (1).
Vanwege het weerbericht voor de komende dagen besluit onze gids het programma aan te passen. We varen ’s morgens eerst naar St. Paul’s Island. Dit is het eiland vlak voor de kust van Malta, waar Paulus na de schipbreuk aan land gekomen is. Paulus was onderweg naar Rome om berecht te worden. Volgens Handelingen 28 werd hij door de Maltezers als een God gezien, daar hij een slangenbeet overleefde en zieken genas. Op het eiland staat een enorm beeld van hem.
’s Middags zijn we te gast bij een tomatenkwekerij. De tomatenplanten worden bevrucht met behulp van hommels uit Nederland. In een seizoen van november tot juni groeit er aan één tomatenplant tot wel 25 kg tomaten. Er word op dat bedrijf ook wijn geproduceerd en citroenlikeur. Tijdens de lunch aldaar proeven we van al dat lekkers en kopen ook producten voor thuis. Op onze dagelijkse bijeenkomst lezen we Filipenzen 2, 1-10
Dag 5, zaterdag 25 mei. Een dagexcursie naar Gozo.
We bezoeken het eiland Gozo. We vertrekken vroeg. We gaan per ferry. De overtocht duurt ongeveer 20 minuten. We maken een bustoer over het eiland. Als eerste bezoeken we een kerk. De Ta Pinu basiliek, waar we de prachtige mozaïeken bewonderen en in de kerk de galerij met dankbetuigingen van de gemeenteleden, waaronder zelfs gipsen benen. Op het Dwerja point is er tijd voor de onvermijdelijke koffie en voor de liefhebbers nog een rondje varen .
’s Middags zijn we in de hoofdstad alwaar de mogelijkheid bestaat de Citadel te bezoeken. Een hele klim, maar het uitzicht is overweldigend. Bij de dagsluiting luisteren we naar Galaten 6: 11-18.
Dag 6, zondag 26 mei, Mosta en de drie steden
Op deze dag wonen we de hoogmis bij in de Dom van Mosta. Deze kerk is de op drie na grootste koepelkerk ter wereld, op die van Rome en Istanbul na. Na enig misverstand met de koster mogen we plaatsnemen, echter niet als groep. De mis wordt opgedragen in het Maltees.
Niet te begrijpen, maar wel indrukwekkend. ’s Middags bezoeken we de drie oude steden bij Valetta. We moeten wel 3 poorten door om in de stad te komen. Deze steden waren vele jaren de thuisbasis van de ridders van St. John. Het oudste huis stamt uit het jaar 1300. Vandaag lezen we 1 Korinthe 11: 18-26.
Dag 7, maandag 27 mei, op zoek naar Paulus (2).
Vandaag is het thema : op zoek naar Paulus. We bezoeken Mdina. (zie de foto boven het stuk). De oude stad ofwel de Città Vecchia. Een aantal oude huizen uit de 14e en de 15e eeuw is daar behouden gebleven. Er zijn veel mooie gebouwen en monumenten in deze kleine stad. We wandelen over de stadsmuren en genieten van de prachtige panorama’s. In elke richting zie je de zee.
Daarna een bezoek aan Rabat, de nieuwe stad. Vanuit Mdina loop je daar zo heen. Rabat stond aan de basis van de introductie van het Christendom op Malta. Er wordt gezegd dat apostel Paulus op weg naar Rome in 60 na Chr. drie maanden in een grot zou hebben geleefd onder de muren van de oude stad. Roel trok dat toch in twijfel. Paulus genas de vader van Publius, de gouverneur van het eiland . Zou hem dan niet een goed verblijf ten deel zijn gevallen ? We bezoeken ook St Cathaldus, de catacomben, de graven en de kerk. Daarna is het wel weer heerlijk om buiten in het zonlicht te zijn.
Na de lunch bezoeken we het dorpje Ta Qali, we kijken de kunst af bij het glasblazen en krijgen gelegenheid om te winkelen en cadeautjes te kopen. Ook voor onze reisleiders natuurlijk.
Aan het eind van deze dag lezen we 1 Korinthe 12: 4-11.
Dag 8, dinsdag 28 mei, San Anton Gardens en Mosta.
We bezoeken de tuinen bij het huis van de president en keren dan nog een keer terug naar Mosta, nu om de kerk te bezichtigen. Tijdens de tweede wereldoorlog is er een bom op deze kerk gevallen. De kerk was vol gelovigen die de mis bijwoonden. Als door een wonder ontplofte de bom niet. Er raakte niemand gewond. In de koepel is de gerepareerde plek nog te zien en ook de bom is ten toon gesteld.
Deze laatste middag zijn we vrij en is er gelegenheid nog de laatste cadeautjes te kopen, te zwemmen of een terrasje te pakken.
Dit is de afscheidsavond. Namens ons allen bedanken we Roel voor de goede begeleiding, Cock en Gonnie voor de organisatie en Nel Brand voor het begeleiden van Alie!
Het was een mooie reis, een interessant eiland, prachtig weer en een heeeel gezellige groep.
Justa en Jannie
Categories: Geen categorie