Gemeente rond de kerk van Ammerstol

Het gezicht en de informatiebron van onze gemeente op het internet

Kerstgroet van ds. Julia van Rijn, classispredikant

December, feestmaand! Misschien tuigt u een kerstboom op, misschien heeft u niets met dit van oorsprong heidense symbool van groen in de winter. Boom of geen boom, we maken ons huis warm en gezellig. Het is wellicht puzzelen hoe en met wie u kerst viert, zodat niemand alleen is. En wat zullen we straks op tafel zetten? Drukte alom.

Ook in de gemeente is er veel te doen. Predikanten hebben de grote lijnen van hun advents- en kerstvieringen uitgedacht. Het koor of de cantorij neemt de tijd om te repeteren. De kinderen zijn druk met de voorbereiding van een kerstspel: liedjes en teksten leren. Ook voor de leiding is het een feestelijk gedoe: engelen vliegen om je oren, de schapen lopen weg en Jozef kent zijn tekst niet. Ook in de kerk drukte alom.

We zouden bijna vergeten dat advent een tijd van inkeer en verstilling is… Nog worden de dagen korter. Maar zie, in donkere tijden brandt de eerste kaars die dapper licht verspreidt. En we zullen er nog één ontsteken, en nog één en nog één. Zo groeien we toe naar het licht, dat in de kerstnacht over herders en schapen zal stralen. Zo kijken we uit naar die ene ster, die de weg zal wijzen naar het kind in de kribbe.

Het kerstfeest draait om een klein kind, dat afhankelijk is van anderen. Een kind, even weerloos en kwetsbaar is als uw eigen kinderen en kleinkinderen in een wereld die uitgeput raakt. Even kwetsbaar als de kinderen van Syrië, even weerloos als de kinderen in Jemen. Even kwetsbaar als de 400 kinderen die buiten het kinderpardon vallen en ons land misschien moeten verlaten. Wat zal de toekomst deze kinderen brengen?

Het kleine kind in de kribbe krijgt grote namen mee: Christus, Heer, Heiland, hij die heel maakt. We zouden zonder hoop zijn zonder Hem, die ons leven leefde, onze dood stierf, en juist zo ons heel maakt. We verwachten in deze weken van advent zijn toekomst waarin alle kinderen van God, klein en groot tot hun recht zullen komen.

Daarom valt er met Kerstmis wat te vieren. Daarom mag het ook gezellig zijn, en drukte alom. Nog worden de dagen korter, maar we groeien naar het licht toe!

Ik wens u allen gezegende kerstdagen en heil en zegen van het jaar van onze Heer 2019.

(Afbeelding: Aanbidding door de wijzen, Giotto (1266 – 1337) , Arenakapel, Padua)

Categories: Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *