Gemeente rond de kerk van Ammerstol

Het gezicht en de informatiebron van onze gemeente op het internet

Kerst: God met ons

Onze kleinzoon kreeg van Sinterklaas een Spiderman-pak. Hij trok het aan en voelde zich geweldig. Hij riep: “is er iemand in nood?”

Lucas vertelt in het begin van zijn verhaal over Jezus hoe Maria zingt: God heeft mij gezien, klein gemaakt als ik ben, en Zacharias: Hij herinnert zich zijn verbond in Abraham (..) dat wij in zijn nabijheid zullen leven. Twee mensen, klein gemaakt en stomgeslagen, zingen van God die hen hoort. En God komt.

God komt redden, dat is de naam van Jezus. God redt niet vanuit de verte. God deelt om te beginnen in de nood van mensen, hij wordt als één van hen, één van ons. Een kwetsbaar kind, onderweg geboren, waar geen plaats voor is. Geen redding van buitenaf, een redding van binnenuit. Een kwetsbaar mens die kwetsbare mensen opzoekt en troost en moed geeft. Hun lot wordt zijn lot. En ja, daar kan een mens zich in verliezen.  Zo lijkt het ook te gaan in het leven van Jezus.

God laat zich in met wat mensen overkomt aan onrecht, geweld, ziekte, ongeluk. Dat is de weg van zijn Zoon, die zelf onze weg geworden is. Hij maakt ons van omstanders medestanders en van buitenstaanders intimi, vrienden. Makkelijk is het niet en het blijft van tevoren een avontuur of we ergens uit zullen komen, of de redding er werkelijk zal zijn.

Het is niet voor niets dat het eerste woord in het kerstevangelie uit de mond van de engel komt: vreest niet; wees niet bang. De weg die dit kind gaat, en wij hem achterna, is begaanbaar. Waar wij ook gaan en staan, dit kind geeft ons zijn naam: Emmanuël, God met ons.

Zalig Kerstfeest.

 

 

Ds. Roel Braakhuis

Categories: Geen categorie

1 reply

  1. sinds 2 weken ben ik niet meer zoekende, het is heerlijk te weten dat Jesus in mijn hart is.
    de bijbel geeft mij steeds antwoorden als ik vragen heb. het is heerlijk ik kan niet genoeg danken voor deze liefde Dick Gijzen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *