Gemeente rond de kerk van Ammerstol

Het gezicht en de informatiebron van onze gemeente op het internet

Kaarsje branden in Sint Jan verhoogt beleving Winterfair

Voor het eerst na de reformatie mag er weer een kaarsje aangestoken worden in de Sint Janskerk. Tijdens de Winterfair op 15 en 16 december krijgen bezoekers deze unieke gelegenheid in het voormalige winkeltje, dat wordt ingericht als stilteruimte met devotietafel.

Kaarsje branden

De Winterfair is veel meer dan een gezellige markt vol brocante en curiosa, waarvan de opbrengst ten goede komt aan missionaire projecten. Vooral sinds Gouda bij Kaarslicht is verhuisd naar de vrijdag, ervaren bezoekers de Winterfair steeds meer als een beleving. Inmiddels is de Winterfair uitgegroeid tot een tweedaags evenement. Vorig jaar trok het evenement zo’n 25.000 bezoekers. “De Winterfair is niet meer weg te denken. Ook dit jaar is er twee dagen lang van alles te beleven voor jong en oud,” vertelt Gerard Bijkerk van de organiserende Sint Jansgemeente. “Het labyrint, de eigentijdse puzzelwandeling door het Kerstverhaal is er natuurlijk weer, er is veel muziek en er treden koren op. De Winterfair is ook bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar zingeving. Voorheen konden bezoekers op een briefje hun gedachten of persoonlijke boodschap achterlaten, dit jaar kunnen zij voor het eerst een kaarsje aansteken. Verder komt er in de noordbeuk, naast de nieuwe hoofdentree, een Kersttheater met storytelling door professionele vertellers.”

Heel Holland Bakt

De beleving tijdens de Winterfair bestaat uit proeven, ruiken, kopen en doen. Naast de gezellige kraampjes met originele artikelen die op ambachtelijke wijze zijn gemaakt, wordt het koor weer volledig ingericht als foodplein. “Er komt een groot pop-up restaurant met lekkere hapjes en drankjes, aangevuld met veganistische en gezonde voeding,” vult Helene de Soeten aan. “Bovendien gaan we een taartenbakwedstrijd organiseren. Wij nodigen iedereen uit om een taart te bakken en deze op zaterdag 16 december rond 10.00 uur naar de Sint Jan te brengen. Niemand minder dan winnaar en publiekslieveling van Heel Holland Bakt, Hans Spitsbaard, komt om 11.00 uur de taarten jureren. Vooraf aanmelden is niet nodig, maar laten het gewoon gebeuren. Maar natuurlijk hopen we dat er heel veel taarten worden geleverd.”

Missionaire projecten

Op vrijdag 15 december om 13.00 uur staat ook een modeshow gepland. “We richten hiervoor een vintage popup shop in. Vrijwilligers zijn nu al bezig om kleding en accessoires te verzamelen die worden geshowd.” Aan de hele organisatie rond de tweedaagse Winterfair werken 250 vrijwilligers mee. “Het mooie is dat alle opbrengsten van de Winterfair komen ten goede aan een achttal missionaire projecten van mensen die vanuit de Goudse protestantse gemeenten actief zijn overal ter wereld. Dat maakt de Winterfair zo uniek,” aldus Dinie van der Valk. De Winterfair in de Sint Jan is gratis te bezoeken.

 

Bron: https://www.protestantsekerk.nl/actueel/nieuws/kaarsje-branden-in-sint-jan-verhoogt-beleving-winterfair

Categories: Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *