Gemeente rond de kerk van Ammerstol

Het gezicht en de informatiebron van onze gemeente op het internet

Josje Huisman’s motto: Psalm 139:1-3

Een lang interview met Josje Huisman, ex-K3 en Voice Kids coach (in België) in de Humo. Een interessant interview ook, getuigend van een eigenzinnige en zelfverzekerde kijk op het leven en haar plaats daarin. Onderstaand fragment trok mijn aandacht, omdat ik denk dat velen van haar leeftijd (ze is 31) zijn losgeraakt van een traditionele christelijke traditie (in welke vorm dan ook) en zelf uitproberen of kiezen welke christelijke lijnen het volgen waard zijn.

Huisman: “Ik kom gewoon zelfverzekerd over omdat ik mijn hart blijf volgen en niet over me heen laat lopen. Sommigen willen me veranderen in het Josje dat zij in gedachten hebben.”
HUMO: “Haal je die zelfverzekerdheid uit je geloof? Op je arm staat ‘139:1-3’ getatoeëerd, een verwijzing naar een psalm uit de Bijbel. ‘Heer, U kent mij, U doorgrondt mij, U weet het als ik zit of sta, U doorziet van verre mijn gedachten. Ga ik op weg of rust ik uit, U merkt het op, met al mijn wegen bent u vertrouwd’: zo luidt de tekst. Ik interpreteer dat als: zolang God weet hoe ik in elkaar zit en waarmee ik bezig ben, is het oké.
Huisman: “Precies.”
HUMO: “Wat anderen over je denken, raakt je koude kleren niet?”
Huisman: “Nou, ik zal niet zeggen dat het me nooit raakt, maar het zal mijn pad niet veranderen. Iedereen wil door iedereen leuk gevonden worden, maar dat is gewoon niet realistisch. Natuurlijk is het fantastisch dat de fans appreciëren wat ik doe. Alleen wil dat niet zeggen dat zij mogen beslissen wat ik moet doen.”
HUMO: “Die zelfkennis en bijbelse wijsheid, kreeg je die van je vader mee?
Huisman: “Ik ben daar zelf achter gekomen, denk ik. Mijn vader is een wijs man, maar dat wil niet zeggen dat ik blindelings de protestantse leer volg. Ik vind het vooral belangrijk om bezinningsmomenten in te lassen. Dat hoeft niet per se in een kerk te zijn. (Zwijgt even) Je mag gerust weten dat ik twee keer per dag mediteer. Tom Barman en heel wat topzakenlui mediteren zich te pletter – met succes. Het brengt rust en evenwicht. En voor de rest probeer ik met mijn eetgewoontes een verbinding te maken met the circle…”
HUMO: “The circle? Kun je me dat even uitleggen, ik ben niet zo thuis in dat metafysische Ingeborg-jargon.”
Huisman: (giert het uit) “Zie je, jij denkt dat ik zo’n zweefteef ben! Ik sta écht wel met beide benen op de grond, hoor. Met ‘the circle’ bedoel ik gewoon de planeet, de dieren, de mensen die allemaal met elkaar verbonden zijn. Voor mij is Moeder Natuur heel belangrijk.”

 

(Nico van der Kraan)

Categories: Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *