Gemeente rond de kerk van Ammerstol

Het gezicht en de informatiebron van onze gemeente op het internet

Israël, Palestina en het heersende conflict

Geschreven door Britt Timmerman en oorspronkelijk gepubliceerd op Theekransje.net

Onlangs maakte ik een reis naar Israël en de Palestijnse gebieden. Er heerst veel controverse rondom deze landen, en helaas lijkt het heersende conflict niet op korte termijn opgelost te gaan worden. Ik wil graag mijn ervaring en mening over deze zaken delen.

Israël is een omstreden land waar veel om gevochten is. De hoofdstad Jeruzalem is maar liefst 44 keer veroverd en heroverd en is een heilige plaats voor zowel het joodse, christelijke en islamitische geloof. Je kan je vast wel voorstellen dat er alleen daarom al veel conflicten spelen, maar dan is er ook nog eens de kwestie van de Palestijnen versus de Israëliërs, een politieke kwestie.

De geschiedenis

Voor ik deze reis maakte, wist ik vrijwel niets over dit conflict. Daarom even een korte samenvatting met de belangrijkste momenten in de recente geschiedenis. In 1917 tekende de Britse Minister van Buitenlandse Zaken, Arthur James Balfour, de Balfour-Verklaring waarin hij namens Groot-Brittannië steun uitsprak voor het oprichten van een ‘nationaal tehuis voor de Joodse bevolking’. Deze verklaring is het begin van de Joodse staat in Israël. Zionisme, een term die je in Israël veel tegenkomt, is een beweging die het huisvesten van Joodse bevolking in Israël steunt en actief uitdraagt. In de verklaring staat dat de rechten van de niet-Joodse bevolking die op dat moment in Palestina woont niet geschonden mogen worden.

Met een vrijbrief en steun vanuit Groot-Brittannië verhuizen veel Joden naar Israël, onder continu protest van de oorspronkelijke bevolking. Een belangrijke gebeurtenis is de Zesdaagse Oorlog in 1967. In deze oorlog wint Israël geheel onverwacht gevechten om gebied in Egypte, Syrië en Palestina. Israël bezet vanaf dit moment verschillende gebieden in Palestina en verdrijft veel bewoners. Door aanhoudend (soms gewelddadig) verzet door de Palestijnen, besluit Israël in 2000 om een ‘veiligheidsmuur’ te bouwen. De afscheiding wordt door de Palestijnen, maar óók door veel Joden en mensen uit de rest van de wereld, gezien als een apartheidsmuur. De bouw begon in 2001 en gaat nog steeds door, en sluit de Palestijnen volledig af van de rest van de wereld. Inmiddels is de afscheiding 800 kilometer lang, grotendeels bestaande uit hekken in dunbevolkte gebieden. Vooral Gaza is door zijn ligging aan zee compleet geïsoleerd. Met de bouw van de afscheiding heeft Israël ook nog eens de grenzen verlegd, door de muur soms kilometers verder in het Palestijnse gebied te bouwen dan de daadwerkelijke grens.

De muur en een wachttoren in Bethlehem

Huidige situatie

Genoeg historie, laten we het hebben over het nu. Er is nog geen oplossing voor het conflict tussen de Palestijnen en Israël (let op, dit is een politiek conflict, geen religieuze). En ondertussen staat die muur er dus nog wel. Wat houdt dat in voor de Palestijnen? Ten eerste, een beperking op hun bewegingsvrijheid. Ze kunnen het gebied niet makkelijk uit: alleen met toestemming van Israël, en die krijg je niet zomaar. Ook binnen hun eigen gebied moeten zij door de vele (meer dan 300) checkpoints om te kunnen reizen.

Verder leven de Palestijnen al 50 jaar onder militaire bezetting. Het is algemeen bekend dat het Israëlische leger buitensporig geweld gebruikt, maar andere landen en hulporganisaties kunnen niet veel meer doen dan dit veroordelen en hopen dat het stopt. Tijdens mijn reis bezocht ik Bethlehem, waar je de rubberen kogels en traangashulzen op sommige plekken gewoon langs de weg kan zien liggen, vlak bij de lokale supermarkt. Bij de speeltuin in een vluchtelingenkamp in de stad, waar Palestijnen wonen wiens huis is vernield, kun je zelfs in het vangnet boven het voetbalveld de grote kogels en hulzen zien hangen. Afgeschoten op spelende kinderen. In dit kamp is het sowieso meer regel dan uitzondering dat mensen van hun bed gelicht worden door het leger en er zijn dan ook vaak confrontaties.

 Israëlische soldaten in Jeruzalem

De strijd om land

Een belangrijk punt is water. Israël en Palestina hebben een gezamenlijke waterbron, maar Israël krijgt hier veel meer water van dan Palestina. Hierdoor ontstaan grote tekorten. Een belangrijk onderdeel van de Palestijnse economie is landbouw, maar dit wordt bemoeilijkt door het innemen van land, het vernielen van boomgaarden en de beperkte bewegingsvrijheid waardoor mensen soms lastig bij hun land kunnen komen. Wanneer er te lang niet gewerkt wordt op een land, ziet Israël dit als een teken dat het land niet gebruikt wordt en nemen ze het in, ook als ze er zelf voor zorgen dat mensen niet bij hun grond kunnen komen. Bouwvergunningen worden bijna niet gegeven door Israël, maar huizen zonder vergunning worden vervolgens gesloopt.

Jeruzalem

En dan hebben we nog Jeruzalem. De heilige stad. Wie Jeruzalem heeft, wint. Jeruzalem lag oorspronkelijk in het Palestijnse gebied, maar is ingenomen door Israël. Dit is nog steeds een heel gevoelig punt voor de Palestijnen, want voor moslims is de Al-Aqsa moskee in Jeruzalem de op twee na heiligste plek (na Mekka en Medina). Daarnaast is Israël momenteel heel veel settlements, Joodse wijken, uit de grond aan het stampen rondom Jeruzalem, vlakbij of over de grens met Palestina, waarmee ze nog meer gebied afnemen. Omdat er in de oude stad van Jeruzalem geen plek meer is voor de vele joden die hier willen wonen, bouwen ze er nu omheen.

Een Joodse man bekijkt de bezoekers van de Klaagmuur

Als je dit zo leest lijkt het alsof Israël de grote boze boeman is en Palestina niet. Dat is niet helemaal waar. Ten eerste zijn veel inwoners van Israël tegenstanders van de muur en het gedrag van het leger ten opzichte van de Palestijnen. Er zijn meerdere initiatieven vanuit de Joodse gemeenschap om de Palestijnen te helpen. Daarnaast zijn ook de Palestijnen geen engeltjes: vooral tijdens de georganiseerde opstanden hebben zij veel geweld gebruikt en de zelfmoordaanslagen die zij pleegden worden vaak genoemd als directe aanleiding voor de bouw van de afscheiding.

Ik heb twee weken doorgebracht in Israël en het is een geweldig land om te bezoeken, maar als je vervolgens naar Palestina gaat wordt de keerzijde wel even keihard in je gezicht gesmeten. Je kan niet naar Israël gaan zonder je te verdiepen in de historie en de huidige gang van zaken rondom het conflict met Palestina. Het is niet eerlijk ten opzichte van de Palestijnen om te doen alsof het niet bestaat.

Ik zou je dan ook van harte aanraden om juist wél naar Israël te gaan, en dan ook naar Palestina. Bethlehem is voor toeristen een veilige stad waar je veel kan leren over het leven aan de andere kant van de muur. De lokale bevolking is super dankbaar als je er heen gaat, omdat ze heel graag willen dat hun verhaal gehoord wordt. Als je de kans hebt om te gaan, ga.

Mocht je geen kans hebben om dit land te bezoeken maar wel willen helpen, dan biedt Plant een Olijfboom een leuke manier om dit te doen. Via deze organisatie kun je een olijfboom kopen die op Palestijns gebied geplant zal worden. De lokale bevolking kan hier inkomsten uit genereren.

Categories: Geen categorie

1 reply

  1. Mooi geschreven Britt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *