Gemeente rond de kerk van Ammerstol

Het gezicht en de informatiebron van onze gemeente op het internet

In gesprek met moslims: leren van elkaars verschillen

In Heemskerk hebben christenen en moslims de banden aangehaald. Dat gaat verder dan alleen samen theedrinken: “Als je alleen maar focust op de dingen die je met elkaar deelt, ben je vrij snel uitgepraat. Je verbindt je pas écht met elkaar als je in gesprek gaat over de verschillen.”

Het begint allemaal een paar jaar geleden, als in de protestantse gemeente van predikant Marco Visser de behoefte ontstaat om contact te leggen met de moslimgemeenschap. “De ontwikkelingen in de wereld gaven ons het idee: we moeten elkaar kennen. De wereld is te rumoerig om ons op te sluiten in ons eigen wereldje.”

Behoefte

De moslimgemeenschap blijkt die wens te delen. “Er was veel bereidwilligheid en openheid. Tijdens de eerste ontmoetingen hebben we elkaar verteld wie we zijn en wat ons verhaal is. En niet onbelangrijk: hoe we in de huidige tijd staan. De mannen met wie ik sprak, gaven aan zich af en toe best wel opgelaten te voelen over gebeurtenissen als aanslagen.” Sindsdien weten beide groepen elkaar te vinden. “Het balletje is steeds meer gaan rollen. Jongeren uit de moskeegemeenschap en jongeren uit onze kerk gingen bijvoorbeeld sportactiviteiten organiseren. Maar we wilden ook inhoudelijk het gesprek met elkaar aangaan.”

Dat gebeurt voor het eerst op grote schaal met een avond over Abraham – of Ibrahim, zoals hij door moslims genoemd wordt. “De imam waar ik contact mee had en ik hebben allebei het woord gevoerd op die avond. We lazen teksten uit de Bijbel en de Koran, legden deze uit en bespraken waar die tekst ons raakte. Vervolgens gingen we met elkaar en met de aanwezigen in gesprek. Blijkbaar raakte de avond aan een behoefte, want er kwamen veel mensen op de avond af.” Er volgt dan ook een tweede avond: in de moskee gaan christenen en moslims in gesprek over Jezus (Isa).

Verschillende gezichtspunten

Het doel van Visser is niet om alleen de overeenkomsten tussen beide tradities te benoemen. “We hebben een aantal dingen dat ons bindt: we zijn allemaal mensen, we zijn allemaal Heemskerkers en we leven allemaal met een verhaal, een boek. Maar hoe belangrijk die overeenkomsten ook zijn, je bent er toch redelijk snel over uitgepraat. Het gesprek wordt pas echt interessant als je verschillende gezichtspunten met elkaar kunt delen. Juist als je in gesprek gaat over dingen die ver van je afstaan, leer je van de ander. Zo creëer je verbinding in verscheidenheid.”

Het voornemen is om in ieder geval één keer per jaar een bijeenkomst te organiseren en bij elkaar over de drempel te stappen. Visser: “We moeten er vertrouwen in hebben dat we het samen redden, ook al zijn we nog zo verschillend. We moeten elkaar de hand kunnen reiken, vanuit het idee: we wonen hier samen in Heemskerk, en we willen met elkaar te zorgen voor een goede samenleving. Dat is een grotere uitdaging dan elkaar alleen maar op de schouders te slaan en te zeggen: ‘Wat zijn we het toch met elkaar eens.’”

Bron: https://www.protestantsekerk.nl/actueel/nieuws/in-gesprek-met-moslims-leren-van-elkaars-verschillen

Categories: Geen categorie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *