Gemeente rond de kerk van Ammerstol

Het gezicht en de informatiebron van onze gemeente op het internet

IKB: 50ste Volkskerstzang

Ik wil jullie allemaal iets vertellen over het IKB (Interkerkelijk Beraad). Ik hoorde geluiden, waaruit bleek dat dat een beetje is weggezakt. In 1969 is het IKB opgericht als interkerkelijke Commissie. In 1998 is het uitgebreid om een breder draagvlak te organiseren. Nu nemen de volgende kerkgenootschappen deel aan het IKB: Hervormde gemeente Ammerstol, Gereformeerde gemeente Bergambacht, Hervormde gemeente Bergambacht en Hervormde gemeente Berkenwoude.

De doelstelling is en blijft het vinden van overeenkomsten tussen de diverse kerkgenootschappen. Dat is oecumene. En de belangrijkste activiteiten zijn: Het organiseren van de Volkskerstzang, die de laatste jaren in de grote kerk in Bergambacht gehouden is, en het organiseren van Wereldgebedsdag dat elk jaar in een andere kerk wordt georganiseerd.

Het streven is om vanuit ieder kerkgenootschap twee afgevaardigden te laten deelnemen. Yvon van Loon en ik vertegenwoordigen momenteel Ammerstol. Dit jaar wordt voor de 50ste keer een Volkskerstzang gevierd, met het ZuidHollandKoor. Ik vind dat het erg sfeervol is met een stampvolle kerk een kerstdienst houden. Samen kerstliederen zingen. Elk jaar komt de dominee uit een andere gemeente. En na afloop warme chocolademelk.

Natuurlijk proberen we ook te vernieuwen. Naar de toekomst te kijken. Andere dingen samen te gaan doen. Bijvoorbeeld eens bij elkaar in de kerk te gaan kijken en luisteren naar de geschiedenis van het gebouw. Zoiets als we laatst in Schoonhoven hebben gedaan, in de Bartholomeüskerk. Wat is er nog uit het verleden al of niet lang geleden te vinden? Tijdens de laatste bijeenkomst met Wereldgebedsdag, die dit jaar in Ammerstol werd georganiseerd, bleek dat onze drieëenheidkandelaar erg werd bewonderd. Met dat visnet om de drie zegenstenen. Zo heeft elke gemeente zijn eigen dingen. Zo zijn er meer initiatieven te verwachten in de nabije toekomst. Ik hoop dat u een beetje een beeld heeft van ons doen en laten en wat bent geïnteresseerd.

Marian van Veen

Categories: Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *