Gemeente rond de kerk van Ammerstol

Het gezicht en de informatiebron van onze gemeente op het internet

Het zijn de kleine woorden die het doen

In het evangelie van Johannes zegt Jezus tegen zijn vrienden: “blijft in mijn liefde”. Hij zegt niet: “blijf van mij houden”, maar blijf in mijn liefde. Ergens ‘in’ blijven roept de associatie op van een ruimte, een huis, een kamer, een kerk, een dorp, een land, waar wij ‘in’ kunnen zijn, waar wij in kunnen wonen. En die ruimte, dat huis, dat land, krijgt de naam: liefde. ‘In de liefde’ hangt als een uithangbord boven het café, waar je welkom bent, of boven de kerk, zoals in Amsterdam, die de Liefde heet. Of het huis waar wij wonen. Het dorp, het land dat wij zijn.

Jezus zegt dat op de avond voor de dag waarop hij zijn leven zal geven voor zijn vrienden. Alsof hij zeggen wil: kijk: zo zullen jullie samen leven, samen wonen. Terwijl zijn vrienden bang en onzeker zijn, terwijl wijzelf denken: in wat voor wereld leven wij, gaat hij onverstoorbaar verder om in alles wat hij zegt en doet een naam te geven aan de wereld waar wij thuis horen te zijn.

‘In de liefde’ is de naam die Jezus geeft aan onze woonplaats, hij hangt het als naam boven de deur van onze kerk en van ons huis en als een wapenspreuk boven stad en land. Wat ons ook gebeuren zal: daar zal het goed zijn om te wonen.

Ds. Roel Braakhuis

Categories: Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *