Tien jaar geleden waren al meerdere kerkvoogdijen achtereenvolgens bezig geweest om meer ruimte te creëren achter de kerk. Verschillende ideeën passeerden de revue: verdieping erop, winkeltje aankopen en verbinden met een gang naar de consistorie, containers, desnoods op elkaar, maar alles ging toch weer niet door.
Ook wij, Olaf ter Laar, Piet Broere, Harry Jorissen en Cock Herreveld hadden het onderwerp weer op de agenda gezet. We wilden iets maken, waar de zondagsschool ook terecht zou kunnen op de zondagmorgen en ook de jeugdclubs onderdak konden vinden. Het werd een spannende tijd.
Tekeningen laten maken, ermee naar het Technisch Bureau in Krimpen, gesprekken met de Gemeente Bergambacht. Op een gegeven moment zaten we in Krimpen en zei men tegen ons, na verschillende afkeuringen van bouwplannen: Doen jullie toch niet zo moeilijk en de man tekende een rechthoekige doos achter op kladje en zei, dat we voor zoiets wel toestemming zouden krijgen. Maar mooi… Ook de kerkenraad was er niet enthousiast over, maar we vonden allen, dat we het moesten gaan proberen. Hans Brand zorgde voor de tekening, Joolingen Bouw werd (na verschillende offertes aangevraagd te hebben) de bouwer.
Ondertussen was Erik Jan Heuvelman de plaats in de kerkvoogdij overgenomen van Olaf. Met zijn vieren gingen wij verder, maar hebben wel Piet van Zoest gevraagd om ons te begeleiden. Wij hadden immers geen van allen ervaring in zoiets. Zelf deed ik niets dan rekenen, kunnen we het betalen, hoeveel geld hebben we, wat kunnen we aan subsidies binnen halen? Een gesprek met de Kerkelijke Bank SKG volgde. Als we tekort zouden komen, dan was de bank bereidt een gunstige lening te verstrekken. Gelukkig is dat niet nodig geweest. U, mensen van Ammerstol en omgeving, hebben door uw enthousiaste medewerking aan vele jaren Rommelmarkt gezorgd voor een buffer. Verder zijn er subsidies aangevraagd, mede door de hulp van Dik Kooiman. Vele grote en minder grote landelijke instanties gaven ons een mooi bedrag. En hoewel ik vaak nachten wakker heb gelegen of het allemaal wel zou slagen, hebben we geen cent hoeven te lenen.
Grote vrachtwagens met palen reden het dorp in en op maandag 3 november 2008 werd de eerste paal geslagen door Piet van Zoest en Piet Broere. De bouw vorderde gestaag, in februari/maart werd er al aan de bovenverdieping begonnen. Met een laddertje konden we naar boven om de stand van zaken te bekijken. Iedereen leefde mee en zo werd er op 22 maart 2009 een Jeugddienst gehouden met als wervende oproep: “Samen bouwen”. Een bijzonder fijne dienst!
De verlichting werd aangelegd, de kasten geplaatst, spullen naar de zolder, die ook opgeruimd werd. Piet en Sjaak plaatsten de keuken, er werd geschilderd en niet te vergeten werd er ook flink gestraat, wat heel hard nodig was. De eerste ruit sneuvelde door vandalisme! De firma Soet zorgde voor de vloerbedekking. Er volgden een overleg met de Zondagsschoolleiding, die voor de aankleding van de ruimtes zouden zorgdragen. De klup richtte hun Honk in.
En toen kwam de elfde september. Iedereen was tot het uiterste gespannen en er werd druk gewerkt. De ramen extra gezeemd, door Lany, Jose en Erik Jan, het bordes en trappen nog eens geveegd door Wim, de hal gestofzuigd door Bert. De openingsbijeenkomst begon om 16.30 uur. Vooraf zorgde de diaconie voor koffie. De kerk stroomde vol en na alle officiële woorden verrichtte burgemeester Arie van Erk de opening middels het doorknippen van het lint. Het gebouw voor de jeugd was klaar!
Wat een mensen, wat een opkomst en wat had de diaconie de catering prima voor elkaar! Op zondagmorgen 13 september werd de Openingsdienst gehouden en de naam voor het jeugdgebouw werd gekozen tijdens de dienst. Het werd: “’t Achterschip”. Natuurlijk zorgde de diaconie voor de nodige versnaperingen na de dienst voor al de kerkgangers. Een feestweek volgde.
Op de maandag een heel diner met courgettesoep, doperwtjes, worteltjes, boontjes, kipfilet en ijs met peertjes. Ook ds. Henk Haandrikman zat in de “bediening”. Op woensdag was er een drukbezochte spelmiddag met voor “Elk wat Wills”. Ds. Bert Griffioen liep als clown rond. En dan op vrijdag de Gala avond. Wat zag de oudere jeugd er schitterend uit.
En toen kwam de afrekening. Het kwam natuurlijk toch weer wat duurder uit, maar afgezien van een onderhoudsrekening waar de bodem van zichtbaar was, hebben we alles zelf kunnen betalen, dankzij meerdere jaren Rommelmarkt, subsidies, verkoop van stenen en giften.
Lieve mensen, nogmaals bedankt! Cock Herreveld.
Categories: Geen categorie