Gemeente rond de kerk van Ammerstol

Het gezicht en de informatiebron van onze gemeente op het internet

Herman Noordegraaf gaat boek schrijven over dominee Hugenholtz

Prof. dr. Herman Noordegraaf is van plan een biografie te schrijven over ds. Hugenholtz, nadat hij met pensioen gaat en dat gebeurt in maart dit jaar. Noordegraaf, nu nog docent Diaconaat aan de Protestantse Theologische Universiteit, heeft zich naast deze baan altijd al bezig gehouden met sociaal bewogen dominees: “en dan stuit je op dominee Hugenholtz”. Hij heeft daarover al regelmatig gepubliceerd. Noordegraaf heeft door de jaren heen banden opgebouwd met Ammerstol. Hij is enkele keren voorgegaan in kerkdiensten en heeft in het verleden ook in Ammerstol lezingen gehouden, in 1989 en in 2008.

Op uitnodiging van de Vereniging Vrijzinnig Protestanten (VVP) afdeling Lekkerkerk hield hij een boeiende lezing in de kerk gisteren, 21 januari. In drie kwartier kregen de ongeveer 60 toehoorders een fascinerende beschrijving van het actieve leven van deze internationaal vermaarde dominee, een vermaardheid die hij had opgebouwd door de christelijke waarden onverenigbaar te achten met onrecht, militarisme en oorlog. Hij behoorde tot de oprichters van tal van verenigingen en stichtingen die allen in het teken stonden van pacifisme, antimilitarisme en bestrijding van onrecht, waaronder Novib en Kerk en Vrede. Hij was principieel en consequent in zijn houding en ondervond daardoor ook veel tegenwerking en vervolging in de conservatieve vooroorlogse jaren en werd gevangengezet in de oorlog, in Vught.

J. B. Th. Hugenholtz was van 1924 tot 1954 dominee in het kleine Ammerstol (hij had telefoonnummer 5!). Het klikte geweldig met zijn overwegend socialistische inwoners die hem al gauw op handen droegen. Een gevoelsmens, sterk communicatief, een netwerker en impulsief (hij gaf op een dag zijn jas weg aan iemand die het harder nodig had), maar ook technisch goed onderlegd en veelzijdig, hij was ook korte tijd elektricien en verzekeringsagent geweest voordat hij in Ammerstol terecht kwam.

In Ammerstol heeft hij de afspraak kunnen maken dat hij een deel van zijn tijd mocht vrijmaken voor het vredeswerk. Als secretaris van Kerk en Vrede hield hij kantoor op Lekdijk 134 al was het voldoende voor zijn vele internationale contacten (onder wie Albert Einstein) om op de enveloppen van de correspondentie te schrijven: “Hugenholtz, Ammerstol, Holland”. Enkele aanwezigen onder de toehoorders hadden nog kantoorwerk voor hem gedaan. De rode dominee was een geliefde dominee en leeft nog voort in meerdere harten. Het boek, als het eenmaal af is, zal hier ook een zeer warm onthaal krijgen.

Beluister ook de lezing:

Foto afkomstig van: https://www.hugenholtz.net/hugenholtz-pouwelsen/

 

Door: Nico van der Kraan

Categories: Geen categorie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *