Gemeente rond de kerk van Ammerstol

Het gezicht en de informatiebron van onze gemeente op het internet

God gaat met ons, kome wat komt

Op 4 mei hebben zeven mensen de krans gelegd bij het monument bij de begraafplaats: een om foto’s te maken voor de gemeente, twee om de krans te leggen en de namen te noemen van hen die vanuit Ammerstol in de oorlog zijn omgekomen en vermoord, en vier om de last post te spelen bij het begin van de twee minuten stilte en het Wilhelmus daarna. Het was indrukwekkend en dat is al reden om het hier te noemen. Maar we realiseerden ons ook: als wij volgend jaar met veel meer rond het monument staan, dan weten we, het is doorgegaan. Ook toen we niet samen konden komen, is de krans gelegd.

Het doet mij denken aan al de diensten in de afgelopen tijd: met een paar mensen en een geluidsopname, met dertig en dan weer met een paar en sinds een paar maanden met een livestream. En nu weer met dertig. Zodat we weer de draad op kunnen pakken als we weer met z’n allen naar de kerk kunnen komen. Maar zal dat ook gebeuren? Ieder heeft een eigen weg gevonden om vorm te geven aan het geloof en aan de verbondenheid met elkaar. Ik denk niet dat we zomaar weer terug zullen kunnen naar hoe het was. En dat het goed is om ons dat nu al te realiseren. Ieder van ons voor zich en ook waar mogelijk met elkaar.

De eredienst is sober geworden, al was het maar omdat we niet meer samen kunnen zingen en dat missen we. De dienst volgen op een scherm is een andere beleving dan in de kerk zelf. Die beleving nemen we ook mee als we weer in de kerk samen kunnen komen. Hoe beleven we nu de diensten via de livestream? Hoe ervaren we nu onze verbondenheid met onze gemeente, met elkaar? Laat het eens weten, want we kunnen niet zomaar doen alsof er de afgelopen tijd, nu al ruim 14 maanden, niets is gebeurd. Ook al zijn de diensten doorgegaan en zijn we blijven doen wat we altijd deden: Lezen, overwegen en bidden. Zo hebben we voortdurend de aanwezigheid van de Eeuwige gezocht en mogen we blijven vertrouwen dat God met ons gaat, kome wat komt.

 

Ds. Roel Braakhuis

Categories: Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *