Gemeente rond de kerk van Ammerstol

Het gezicht en de informatiebron van onze gemeente op het internet

Excursie Luthertentoonstelling Catharijne Convent

Woensdag 15 november stond een groepje ouderen op het kerkplein in Ammerstol een beetje rond te kijken. Kwam daar al vervoer aan? Enkele voorbijgangers reden hoofdschuddend langs, je zag ze denken: “Zouden die mensen niet weten dat hier al sinds jaar en dag geen bus meer langs komt”. Dat wist die niet meer zo piepjonge groep heus wel. Zij stonden te wachten op auto’s met chauffeur die hen naar het Catharijne Convent gingen brengen om de tentoonstelling over Maarten Luther te gaan zien.

Dit jaar is het immers 500 jaar geleden dat Luther zijn 95 stellingen aan de kerkdeur van Wittenberg bevestigde waarmee hij de grootste revolutie in de Europese kerkgeschiedenis ontketende.

De reis was goed voorbereid; allen hadden een routebeschrijving gekregen, het telefoonnummer van elke deelnemer was doorgegeven, de plaats waar je het beste kon parkeren. De koffie was geregeld, als we arriveerden stond de koffie al bijna op tafel. De rondleiding, de lunch … ja aan alles was gedacht.

Maar ja, het verkeer heeft niemand in de hand. Het was zoals gebruikelijk weer behoorlijk druk op de weg. De parkeerplaats werd gevonden. Maar een lege plaats vinden was voor sommigen iets problematischer. Maar om elf uur konden we met elkaar naar de filmzaal voor een introductiefilm. Daarna volgde een rondleiding over leven en werken van Luther. De gids wist ons in een uur tijd heel veel te vertellen en te laten zien. Diverse objecten, zoals pamfletten, schilderijen, zilver, spotprenten ondersteunden het enerverende verhaal van Luther en de reformatie.

Na de lunch, die al voor ons klaarstond (zo goed geregeld door Tineke) gingen we naar het theater(tje). Daar trad voor ons op de toneelgroep Aluin met de voorstelling “ De Hervormers”. Het theaterstuk bestond uit drie delen, die een beeld gaven van drie grote hervormers uit de zestiende eeuw. Luther, Erasmus en paus Adrianus (van Utrecht). Geen droge geschiedenisles , maar zoals het aangekondigd stond : een levendige, inhoudelijke en actuele zoektocht naar de personen en hun motieven.

Na afloop kregen de spelers Arend Brandigt, Marcel Roelfsema en Nard Verdonschot een klaterend applaus. Daarna konden we zelf nog een uurtje ronddwalen door het museum.

Toen was het weer tijd om in de auto’s te stappen en richting Ammerstol te rijden. Het was een geslaagde dag.

 

Door: Justa Wissing

Categories: Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *