Gemeente rond de kerk van Ammerstol

Het gezicht en de informatiebron van onze gemeente op het internet

Ds. Poortman blikt terug op de beginjaren van de Blijde Klanken

Beste redactie van “Blijde Klanken”,

Gisteren viel dus het laatste nummer van uw kerkblad in de brievenbus. Het was altijd mijn gewoonte om het direkt te lezen. Gewoon omdat het ook nog een beetje als mijn kerkblad voelde.

Nu reflecteer ik op het artikel van Jannie van den Oever op pag. 5/6, waarin zij vraagt of er nog gegevens zijn over de periode 1955 – 1980. Welnu: Wat ik nog weet zal ik noteren.

Inderdaad, het kerkblad werd opgericht door ds. Colstee. Hij vormde de redactie in die tijd. Het praktische werk (typen en stencillen) werd gedaan door het echtpaar Marcelis dat in die tijd nog in het oude postkantoor woonde. De heer Marcelis was ook koster van de kerk, mevrouw Marcelis verrichte vooral het typwerk. Wie er de stencilmachine hanteerde weet ik niet meer. Ik vermoed de heer Marcelis. Dat bleef zo functioneren (voor zover ik weet) tijdens de predikanten Schoonenboom en Van der Ven. Zij vormden de redactie en de familie Marcelis deed het praktische handwerk.

Toen ik in 1973 vanuit Zuidlaren (waar ds. Colstee toen predikant was) naar Ammerstol kwam voerde mevrouw Marcelis (toen zeiden we nog mevrouw in de kerk) nog altijd het typwerk uit. Het stencillen was, naar ik meen, toen ondergebracht bij mevrouw Verschoor – de Leeuw den Bouter die in 1973 ook de koster was. (Misschien kan Jannie Kok-Verschoor daar nog haar licht over laten schijnen). Hoe het ook zij, na 1973 heb ik langzaam het werk van mevrouw Marcelis overgenomen. Ik voerde dus niet alleen de redactie maar verrichte tenslotte ook het typwerk.

Dat was een hele toestand. Weliswaar had ik nieuwe elektrische schrijfmachine maar die had een smalle papierrol. Daarom moest ik het stencil-moederpapier doormidden knippen, anders kon het niet in de machine, en later weer aan elkaar plakken. E.e.a. kostte wel veel tijd natuurlijk. Maar zo ging dat toen. Gisterenavond heb ik alle jaargangen uit mijn tijd bij de t.v. zitten doorspitten om te zien of er ooit over deze materie geschreven was. Nee dus, behalve in het laatste nummer van juni/juli 1980. Daarin lees ik dat mijn werk aan het kerkblad bij mijn vertrek zou worden overgenomen door mw. Van der Veer – de Leeuw den Bouter, de hr. W. Bode en de hr. A. Casteleyn en daar komt mw. Bode ook in beeld, waar Jannie van den Oever al over schrijft.

Ja, zo veranderen de zaken ook in de kerk. Toen de p.c. z’n intrede deed werd een kerkblad samenstellen en drukken wel een stuk eenvoudiger en het ging er ook steeds beter uitzien. Het afschaffen van de stencilmachine was dus een goede zaak. Of het afschaffen van de papieren versie van het kerkblad ook een goed zaak is zal nog moeten blijken. Maar de laatste nieuwe nieuwsbrief zag er erg goed uit. Mooie foto van de kerk in kerstsfeer!

Hartelijke groet,
Arie W. Poortman (em. predikant)

Categories: Geen categorie

1 reply

  1. In alle stukjes over de Blijde Klanken mis ik Annie Dubbeldam van het Molenweer, die jarenlang de Blijde Klanken heeft uitgetypt.
    Nel Bode heeft later het knip en plakwerk van haar over genomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *