Gemeente rond de kerk van Ammerstol

Het gezicht en de informatiebron van onze gemeente op het internet

Dit broze bestaan

Momenteel lees ik het boek: Dit broze bestaan; Over het geloof in God de Schepper, van Willem Maarten Dekker. Een zeer leesbaar boek en heel geschikt om telkens in kleine stukjes te lezen en te overwegen. Denkstof ook voor de komende veertigdagentijd, waarin wij ons bezinnen op wie wij zijn en wie God voor ons is op weg naar Pasen.

Willem Maarten Dekker overweegt ook de zondeval van de mens en de verdrijving uit het paradijs. Rembrandt heeft daar een tekening van gemaakt, waarop een ouder wordende Adam en Eva te zien zijn. Een beetje krom en gerimpeld, niet meer eeuwig jeugdig. Om een docent van mij te citeren: van de hof van Eden naar de sof van heden. Enkele tot veel illusies armer in een broos bestaan geworpen om te slijten aan de tijd. Zie de mens.

Aan het einde van de veertigdagentijd, op Goede Vrijdag, horen wij dat weer. Pilatus toont een geslagen en gewonde man aan het volk. Verlaten door zijn vrienden, verraden en aan zijn lot overgelaten. Zie de mens.

In deze beelden zien wij onszelf weerspiegeld, de meesten van ons ook gerimpeld en een beetje versleten. Het is niet anders, wij zijn niet anders. Bedenk: wij kunnen zo weemoedig naar elkaar en naar onszelf kijken, omdat er licht is. Het eerste woord waarmee God met zijn schepping begon.

Ds. Roel Braakhuis

Categories: Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *