Gemeente rond de kerk van Ammerstol

Het gezicht en de informatiebron van onze gemeente op het internet

De zeven werken van barmhartigheid

Je kunt niet goed bidden met een constant lege maag en van wie dakloos is geweest weten we hoe de hele dag draait om vragen als: wat zal ik eten, wat zal ik drinken en waar vind ik een slaapplaats. Wie honger heeft en dorst en onvoldoende kleding, wie een vreemde is op de plaats waar hij woont, of wie ziek is of gevangen zit, is in zijn of haar eigen leven opgesloten (wie de serie van Tom Egberts over Engeland volgt heeft daar mooie en wrange beelden van gezien).

Wij kunnen met anderen samen leven en dat leven goed en mooi maken door het ook te vieren, maar niet wanneer je elke dag de zorg hebt: wat zullen we eten, wat zullen we drinken, hoe zal ik mijzelf en mijn kinderen onderhouden.

Aan het einde van zijn aardse leven vertelt Jezus volgens Matteüs waar het uiteindelijk om te doen is, waar wij uiteindelijk op zullen worden beoordeeld. Dat is niet op onze moraal, of wij een goed mens zijn geweest, of op ons geloof, of wij God geprezen hebben. Tenslotte gaat het om de vraag of wij een antwoord waren op de vraag van wie dan ook die honger had of dorst, die onvoldoende kleding en beschutting vond of een vreemde, zonder familie of vrienden, of van de zieke of de gevangene. Niet meer, niet minder en de kerk die na Jezus verder gaat voegt daar nog aan toe of wij respect tonen voor het lichaam na het sterven. Heel tastbaar, lijfelijke zorg en aandacht, niets geestelijks of spiritueels, laat staan verheven.

Wat Jezus ons aanzegt, ligt in de lijn van de Tora, de woorden van God, die opkomt voor weduwe en wees en vreemdeling, en van de profeten. De gemeente doet dat al sinds zij er is, tweeduizend jaar lang, en telkens vindt zij opnieuw wegen om deze werken voort te zetten. Zo blijft de gemeente leven in het verbond met God.

Ds. Roel Braakhuis

Categories: Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *