Gemeente rond de kerk van Ammerstol

Het gezicht en de informatiebron van onze gemeente op het internet

Boekpresentatie in kerk van Ammerstol

Een hoge productie kan schrijfster Janny den Besten niet ontzegd worden. De Nieuw-Lekkerlandse, leerkracht in het basisonderwijs, begon pas in 2009 met het schrijven van boeken en publiceerde inmiddels vier kinderboeken, zes romans en een autobiografisch werk. En daar wil ze het zeker niet bij laten.

“Er borrelt nog zoveel in mijn hoofd en ik vind het geweldig leuk omdat op papier te zetten.” Met succes, want haar boeken vinden gretig aftrek onder haar publiek. Een serie interviews voor een plaatselijk huis aan huisblad gaf haar nieuwe inspiratie. “De Klaroen vroeg mij of ik een artikel wilde schrijven over evacués die in de meidagen van 1940 vanuit Rhenen en Veenendaal op kolenboten naar het westen van het land werden gebracht om zo het oorlogsgeweld op de Grebbeberg en omgeving te ontvluchten.”

Op de foto: Sjaak van Buren, Janny den Besten en Jannie van den Oever.

Ze legde verband met de huidige tijd waarin mensen zich net als toen inzetten om anderen die ontheemd zijn op te vangen en te helpen weer een bestaan op te bouwen. In de eerder verschenen roman Verborgen Bloem verbindt zij haar hoofdpersonen uit het nu, die zich inzetten om buitenlandse vluchtelingen warm te ontvangen aan familieleden die toen Nederlandse vluchtelingen onderdak boden aan landgenoten die op stel en sprong huis en haard moesten verlaten. In haar nieuwe boek, Verborgen Lied, gaat Janny daar nader op in.

In een korte samenvatting staat onder meer: Het leven van Ellis is gevuld met haar baan als fysiotherapeut en vrijwilligerswerk. Haar passie voor vluchtelingen deelt Ellis met haar oma Bette. Via oma heeft ze Nadim leren kennen, die sinds enkele maanden in Nederland woont. Ellis moet toegeven dat het erg goed klikt tussen haar en deze jonge Syriër, maar ze weet ook dat een relatie met Nadim geen optie is. Maar dan krijgt Ellis een bijzondere droom. Is ze niet veel te krampachtig aan het proberen om zelf de koers van haar leven te bepalen? Zou het niet beter zijn om het roer van haar leven uit handen te geven en haar toekomst aan de Stuurman over te laten?

De evacuatie per kolenschuit naar het Westen van het land aan het begin van de oorlog speelt ook in dit boek een belangrijke rol. Oma Bette maakte het immers van nabij mee. Een deel van het verhaal speelt zich af in Ammerstol, waar in de nacht van 11 op 12 mei 1940 circa tweehonderd vluchtelingen werden ondergebracht in de plaatselijke kerk, waar zij op stro konden slapen voor zij werden verdeeld onder gastgezinnen. Het verblijf in het kerkgebouw werd afgesloten met een kerkdienst waarin de meegereisde dominee Hugenholtz en de plaatselijke predikant Kok samen voorgingen in de verkondiging van het Pinksterevangelie onder het motto ‘Opdat zij allen één zijn.’ Dat was best bijzonder, want in die tijd waren de verschillen tussen de behoudende en vrijzinnige kerkgenootschappen groot.

In de kerk herinneren een tegeltableau en een marmeren gedenkplaat nog altijd aan die gebeurtenis. Op zoek naar een locatie om haar nieuwe boek te presenteren zocht Janny den Besten contact met Sjaak van Buren, kerkrentmeester van de Kerk van Ammerstol. Die was meteen enthousiast, legde het idee voor aan de Kerkenraad, kreeg meteen groen licht en stelde samen met Janny een programma samen.

Op woensdag 17 oktober staat de kerk van Ammerstol open voor iedereen die er bij wil zijn. Na een welkomstwoord door Jannie van den Oever, voorzitter van de Kerkenraad, verzorgt historicus C. Stam een presentatie over de gebeurtenissen tijdens de evacuatie en wordt het eerste exemplaar van Verborgen Lied door de uitgever officieel overhandigd aan Janny den Besten. Daarna leest zij onder meer voor uit eigen werk en signeert zij een aantal exemplaren. Een boeiende avond voor iedereen die geïnteresseerd is in een bijzondere gebeurtenis in de historie van Ammerstol.

Bron RTV Krimpenerwaard: http://www.rtvkrimpenerwaard.com/web/nieuws/boekpresentatie-kerk-ammerstol/
Door Sem van der Laan

Categories: Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *