Gemeente rond de kerk van Ammerstol

Het gezicht en de informatiebron van onze gemeente op het internet

Boeiend bezoek aan de Grote of Bartholemeüskerk

Op zaterdag 21 september jl zijn we met een groepje van 15 mensen uit onze kerk naar Schoonhoven getrokken naar de Grote of Bartholemeüskerk. Wist u tussen haakjes dat Schoonhoven drie Bartholomeuskerken telt? Ook de Roomskatholieke Kerk en de Oud-Katholieke Kerk heten zo. Hij is namelijk de beschermheilige van de stad.

Hij was een van de 12 apostelen. Na de dood van Jezus is hij gaan prediken in het verre oosten, in Armenië, Mesopotamie en India. Hij is daar omdat hij de lokale goden niet wilde vereren gearresteerd, levend gevild en onthoofd, waarschijnlijk rond het jaar 71.

We weten hoe hij er uitzag door de geschiedschrijvers. Hij had donkere krullen, grote ogen, grote symmetrische neusvleugels en een normaal postuur. Zijn relieken kwamen na veel omzwervingen in Geraardsbergen in Oost-Vlaanderen aan in de 16e eeuw. Op zijn feestdag, 24 augustus, wordt daar nog steeds ieder jaar een processie gehouden, waarbij die relieken worden rondgedragen. Als u een beeld tegenkomt van Bartholomeüs heeft hij altijd een stuk huid en een mes bij zich. Hij is de beschermheilige niet alleen van Schoonhoven maar ook van Florence en Pilsen in Tsjechië.

Fred Lakerveld heeft ons mee genomen door de kerk en de geschiedenis verteld vanaf zijn ontstaan in de 13de eeuw. Prachtig zijn de doksalen die later zijn aangebracht. Diverse verbouwingen hebben hun sporen achtergelaten. Sommigen van ons zijn zelfs opgeklommen tot bij het orgel. De zilverborden, door de gilden gemaakt, zijn prachtig te noemen. Tot slot stonden we bij de deksteen die op het graf van Olivier van Noort in de kerk heeft gelegen. Hij was de eerste Nederlandse ontdekkingsreiziger die de wereld rondvoer. In zijn laatste jaren was hij garnizoenscommandant in Schoonhoven, waar hij overleed in 1627. Veel geleerd Fred, dank je wel hiervoor. Tot slot bij Rivero nog wat gedronken. Het was een gezellige leerzame middag.

Marian van Veen

Categories: Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *