Wist u dat Gonnie Visser contactpersoon is voor de Stichting terminale zorg thuis en hospices Midden-Holland? Zij is contactpersoon voor Bergambacht, Ammerstol en Berkenwoude. Een collega van Gonnie, Janneke Blokland, heeft een mooi artikel geschreven in het kerkblad van De Hoeksteen in Schoonhoven. Dat artikel, iets aangepast, mogen we ook plaatsen, u leest het hieronder.
De stichting Stichting terminale zorg thuis en hospices Midden-Holland is een naam, die u misschien weleens bent tegengekomen in de media of in de wandelgangen. Graag vertel ik, als medewerker bij de stichting, iets meer over het vrijwilliger-zijn op deze plek en wie weet, wordt u enthousiast en schuift u bij ons aan?
184 vrijwilligers zorgen er binnen ons werkgebied voor dat terminaal zieken en de mensen in hun omgeving ondersteund kunnen worden in deze fase van het leven. Sinds er een tweede hospice (in Waddinxveen) is geopend is het aantal flink toegenomen.
Wat doet de vrijwilliger? Er zijn verschillende taken binnen het vrijwilligerswerk maar ik zal beginnen met de zorgvrijwilliger, die in de hospice of in de thuissituatie wordt ingezet. Als je in de hospice werkt neem je samen met een collega de dagelijkse ondersteuning op je voor de gasten. Wat we doen is te vergelijken met wat een mantelzorger thuis doet. Ontbijt en lunch klaarmaken, helpen met was/douchebeurt, bed verschonen, naar toilet helpen, medicijnen aanreiken, praatje maken, een luisterend oor bieden aan gast en familie, koffie zetten voor bezoek, boodschappen doen, wassen, drogen, strijken….
Afhankelijk van de bezetting kan het druk zijn of rustiger. Het is er vaak ‘hollen of stilstaan’. De zorgvrijwilliger in de hospice werkt 2x per week een dagdeel van vier uur. Je mag deze diensten zelf inroosteren. De eerste dienst begint om 7.00 uur en de laatste eindigt om 23.00 uur. Voor verpleegtechnische handelingen komt de thuiszorg in huis. In de nacht is er een nachtverpleegkundige.
Ben je thuiszorgvrijwilliger, dan kom je bij mensen thuis, vooral om de mantelzorger daar te ontlasten. De mantelzorger kan een poosje slapen, boodschappen doen, werken of sporten en zo mogelijk ontspannen. De vrijwilliger is er en past zich aan aan de behoefte van de zieke. De wasbeurt en het verschonen van het bed gebeurt daar vaak door of samen met de thuiszorg en er hoeven geen huishoudelijke klusjes gedaan te worden. Naast eenvoudige lichamelijke ondersteuning wordt eten en drinken aangereikt, je leest de krant voor, kijkt samen tv, je doet een spelletje of je zit in alle rust bij het bed. ‘Er zijn’ is het belangrijkst. Sommige vrijwilligers zijn ook beschikbaar voor de uren in de nacht.
Wie kan er vrijwilliger zijn op deze plek? Er is niet een bepaalde opleiding vereist, er is geen leeftijdsgrens. Mannen en vrouwen zijn welkom. Op de website staan een aantal punten, die wel vereist zijn om dit werk te kunnen doen. Ik zal ze hier ook noemen:
* evenwichtig in het leven staan en kunnen omgaan met verdriet, de pijn en het lijden van anderen
* in staat zijn tot een bescheiden opstelling en ruimte laten voor anderen
* kunnen luisteren naar anderen en eigen normen en waarden niet voorop stellen
* tactvol een eigen positie kiezen in het stervensproces van anderen
* zich houden aan eigen verantwoordelijkheden en bevoegdheden
* minimaal twee dagdelen per week beschikbaar kunnen zijn
Er is een introductiecursus (de eerstvolgende start op 23 oktober a.s. ), bijscholing en intervisie. En altijd kun je terecht bij collega’s, de directie of coördinator om ergens over te praten. Persoonlijk vind ik het werk niet zwaar, wel intensief. Ik ervaar het als een voorrecht om in de laatste fase van iemands leven en voor de mensen er om heen van betekenis te mogen zijn!
Er zijn nog andere werkzaamheden om de organisatie draaiend te houden: Het team van kookvrijwilligers zorgt voor de warme maaltijd. Er wordt aan de gasten gevraagd naar hun wensen en daar wordt zo veel mogelijk rekening mee gehouden. Een zeer gewaardeerde taak! Sommige gasten gaan weer eten, terwijl dat thuis of in het ziekenhuis niet meer gebeurde!
Het tuinvrijwilligersteam zorgt ervoor dat de tuin er picobello uitziet in alle seizoenen. Er is een boodschappenvrijwilliger, die de grote voorraad in huis haalt en er is een klusvrijwilliger voor de technische mankementjes: kapotte lampen, verstopte afvoer… Ook voor het secretariaat, de teamondersteuning, intervisie en PR-activiteiten wordt dankbaar gebruik gemaakt van vrijwilligers. Sommige zorgvrijwilligers hebben extra taken op zich genomen: zij doen complementaire zorg, laatste zorg, zijn contactpersoon in hun woonplaats of verzorgen presentaties.
Er is binnen de organisatie altijd ruimte voor nieuwe vrijwilligers! Op dit moment is er behoefte aan nieuwe zorgvrijwilligers, aan thuiszorgvrijwilligers die ook nachtdienst willen doen, aan een klusvrijwilliger in Gouda, aan kokers in Gouda en Waddinxveen, aan iemand die kan zorgen voor de was in Waddinxveen. Voor informatie over alle vrijwilligerstaken kunt u contact opnemen met Jeannette van Herk: teamondersteuner@hospicemiddenholland.nl. We zien er naar uit om nieuwe collega’s uit uw gemeente te verwelkomen!
Janneke Blokland, contactpersoon voor Schoonhoven
Tel. 06-23153711
Gonnie Visser, contactpersoon voor Bergambacht, Ammerstol en Berkenwoude
Tel. 0182-351908
Zie ook: https://www.hospicemiddenholland.nl/
Categories: Geen categorie