Gemeente rond de kerk van Ammerstol

Het gezicht en de informatiebron van onze gemeente op het internet

Belijdenis doen: uit de tijd?

Jongeren van nu doen liever het juiste dan dat ze het juiste geloven, blijkt uit onderzoek. Dat zou kunnen betekenen dat belijdenis doen soms beter vervangen kan worden door het ondertekenen van een convenant met leefregels. Past belijdenis doen nog wel bij jongeren van deze tijd? Of moet de Protestantse Kerk andere vormen toevoegen?

“Jongeren hebben behoefte aan het grote verhaal”
– Sandra Hermanus-Schröder, theoloog, pabo-docent en medeoprichter van Vegan Church

“Ik merk aan mijn pabo-studenten dat ze heel erg geraakt zijn door het christelijk geloof maar vaak weinig bagage hebben. Ze weten weinig van de bijbelse verhalen en de bijbelse traditie, terwijl ze wel naar de kerk gaan en bijvoorbeeld de EO-Jongerendag bezoeken. Ik heb een paar jaar catechisatie gegeven in de Protestantse Gemeente Zoetermeer. Op catechisatie word je toch geacht met het geloof bezig te zijn, maar dat was een strijd. Jongeren vonden praten over het geloof maar saai en moeilijk. Ze kwamen wel graag bij elkaar en waren erg op elkaar betrokken. Discussiëren over actuele maatschappelijke thema’s vonden ze wel fijn.

Jongeren verhouden zich tot de generatie van hun ouders en grootouders. Deze generaties worden door jongeren weleens een dubbele moraal verweten. Ze geven bijvoorbeeld geld aan vluchtelingen maar over de oorzaken van de vluchtelingenstromen denken ze onvoldoende na. Of een kerk noemt zich fair trade maar pakt als het gaat om haar standpunt in de klimaatdiscussie niet door. Jongeren zijn gevoelig voor volwassenen die het goede doen maar hebben wel behoefte aan het grote verhaal daarachter. Naar mijn idee praten we te weinig met jongeren over die dubbele moraal en het grote verhaal. Als je dat koppelt aan belijdenis doen, is dat een van de eerste dingen om af te haken. Pas als jongeren het grote verhaal ontdekken, haken ze aan.”

Lees verder: https://www.protestantsekerk.nl/verdieping/belijdenis-doen-uit-de-tijd

Categories: Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *