Gemeente rond de kerk van Ammerstol

Het gezicht en de informatiebron van onze gemeente op het internet

Arie Poortman over de oprichting van de cantorij

Het is toch echt in 1978 geweest dat we de Cantorij hebben opgericht. Ik laat enige citaten volgen uit  “Blijde Klanken” van dat jaar.

In het juni/juli nummer van 1978 lezen we:

Wens

“Wat zou het fijn zijn als we konden komen tot de oprichting van een Cantorij. Een groepje enthousiaste zangers, dat van tijd tot tijd een bijdrage in de eredienst geven. Niet een uitvoering, maar een ondersteuning en afwisseling van de gemeentezang. Wie er voor voelt late het weten!”

In september 1978 lezen we:

“Van buiten de kerkenraad kregen we één opgave voor een bescheiden cantorij. Een groepje mensen dat van tijd tot tijd wil meewerken aan de kerkdienst. Toch weet ik zeker dat er best meer zanglustigen zijn. Daarom gaan we binnenkort wel van start. Voor een eerste bijeenkomst komen we op vrijdag 22 september om 7 uur in de consistorie van de kerk bijeen. Het is van deze cantorij niet de bedoeling dat we steeds hele avonden repeteren. We moeten het kunnen redden met een wekelijks uurtje. Daarom de vraag: Zingt u graag mee; kom dan beslist die eerste keer om duidelijke afspraken te maken!”

In oktober lezen we:

“Het gaat erg fijn met onze cantorij. Op 3 december zullen we voor de eerste keer aan de dienst gaan meewerken. Daarna éénmaal per 4 a 6 weken. We zingen zelfs al driestemmig. Vooral hiervoor is het nodig dat er nog één alt en twee mannenstemmen bijkomen. Dan zijn we minder kwetsbaar als iemand eens moet uitvallen. Wie doet er nog mee? Repetitie op vrijdagavond van 7.15 uur tot uiterlijk 8.15 uur in de consistorie”.

In november:

“…….met enige trots melden we dat op die zondag (3 december)  ook de Cantorij voor de eerste maal in een dienst meewerkt. Hopelijk zijn we niet al te zenuwachtig, zodat alles goed gaat”.

(In die dienst op 3 december , eerste zondag van de advent, werd de Maaltijd van de Heer gevierd.

Vervolgens werkte in dat eerste jaar de cantorij mee aan de volgende diensten: 21 januari ’79, doop; 4 maart, eerste in de 40 dagen; 15 april, Pasen; 29 april, doop; 10 juni, H.A.; 23 september, gezinsdienst; 11 november en 24 december kerstnacht.  Voorwaar geen slechte score.

Zo schreven we in de zomer van 1979 in het kerkblad:

“Dik tevreden kunnen we zijn met de prestaties van onze eigen cantorij. Op de 10e juni tijdens de Avondmaalsdienst werd er weer goed gezongen Het gaat fijn!”

Zelf keek ik met plezier terug op de repetities van de cantorij. Ik leidde de club zelf en dat was me wat. Er was toen nog geen piano dus we moesten het doen met het oude harmonium dat in de consistorie aanwezig was.

Bijgesloten vindt u een afdruk van de enige foto die ik heb van de cantorij. (foto volgt)

Waarschijnlijk gemaakt op 29 april ‘79 tijdens de doopdienst op die dag.

Categories: Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *