Gemeente rond de kerk van Ammerstol

Het gezicht en de informatiebron van onze gemeente op het internet

Alles over Luther in het Catharijneconvent

Lutherexcursie met de kerk op 15 november

Op 31 oktober 2017 is het precies 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen aan de kerkdeur in Wittenberg bevestigde, waarmee hij de grootste revolutie in de Europese kerkgeschiedenis ontketende. Museum Catharijneconvent sluit bij deze gedenkwaardige gebeurtenis aan met dé tentoonstelling over deze veelbesproken ‘man van het jaar’ en gaat op zoek naar de onbekende man achter 500 jaar Reformatie.

Deze tentoonstelling toont in woord, beeld, muziek en spot waarin de kracht schuilt van de invloedrijke, reformatorische rebel. Diverse objecten, zoals pamfletten, schilderijen, zilver, spotprenten, maar ook herkenbare, uitdagende dilemma’s, muziek en nieuwe middelen laten een nieuw licht schijnen op het enerverende verhaal van Luther en de Reformatie. De koppeling met de huidige tijd en de invloed van zijn ideeën op ons dagelijks leven zijn hierbij steeds voelbaar.

Vragen die deze tentoonstelling over Luther aan de orde stelt zijn divers en actueler dan ooit. Hoe lukte het Luther om van onbekende monnik uit te groeien tot de icoon van de Reformatie? Welke vernieuwende propagandamiddelen wist hij 500 jaar geleden in te zetten voor de campagne die hij voerde? Hoe wist hij zóveel mensen te bereiken en overtuigen van zijn ideeën? Op welke wijze ontketende Luther de grootste revolutie in de Europese kerkgeschiedenis? En: wat zijn de raakvlakken met onze huidige tijd?

Als dit alles je interessant lijkt schrijf je dan in voor de excursie die wij op woensdag 15 november organiseren naar het Catharijne Convent in Utrecht. We vertrekken om half 10 van het kerkplein en hopen dat er mensen zijn die willen rijden. We komen aan bij het museum om  ongeveer kwart over 10.

De passagiers worden afgezet bij het museum en de auto’s gaan naar een parkeerplek in de omgeving (kosten worden vergoed). Na de koffie volgt er om 11 uur een rondleiding door de tentoonstelling. De lunch gebruiken we in het restaurant van het museum op eigen kosten. Om 13.00 uur speelt theatergroep Aluin een voorstelling, zie hieronder. Voor we weer naar huis gaan kunnen we zelf nog wat rondkijken en we zijn dan ongeveer half 5 weer thuis.

De kosten voor deze excursie bedragen € 20,00. Dit is inclusief entree, rondleiding en vervoer en exclusief lunch. Er komt een intekenlijst achter in de kerk te liggen.

Theatergroep Aluin speelt!

Tijdens de tentoonstelling speelt theatergroep Aluin op een aantal dagen De Hervormers, een voorstelling naar aanleiding van 500 jaar Reformatie en het pas verschenen boek De Nederlandse Paus. Adrianus van Utrecht 1459-1523 van Twan Geurts. Het theaterstuk bestaat uit drie kleine voorstellingen, die een beeld geven van drie grote hervormers uit de zestiende eeuw: Luther, Erasmus en paus Adrianus. Een ‘trioloog’ over hun werk, dat leidde tot de Reformatie, de scheuring in de katholieke kerk die de weg vrijmaakte voor het protestantisme. Geen droge geschiedenisles, maar een levendige, inhoudelijke en actuele zoektocht naar de personen en hun motieven.

Namens de kerkenraad, Jannie vd Oever en Tineke van Santen

 

 

 

Categories: Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *