Gemeente rond de kerk van Ammerstol

Het gezicht en de informatiebron van onze gemeente op het internet

500 jaar Reformatie: een doorgaande beweging

“Protestantisme is voor mij niet alleen een geloof, maar ook een cultuur.”

Als historica, theologe en protestantisme-deskundige, kan dr. Katharina Kunter als geen ander licht werpen op 500 jaar Reformatie in Europa. Dat doet zij tijdens de eerste Protestantse lezing op 31 oktober in de Janskerk in Utrecht.

“Een lezing is eigenlijk iets heel protestants”, zegt Kunter aan de telefoon. “Kerkschatten, beelden, processies… De Reformatie snoeide dat allemaal terug tot ‘het woord’: lezen en luisteren.” Het is geen toeval dat dr. Katharina Kunter op Hervormingsdag het woord voert in de Janskerk: ze heeft jarenlang onderzoek gedaan naar het protestantisme. In haar boek 500 jaar Protestantisme geeft ze een overzicht van de rijke geschiedenis van de Reformatie.

Het historisch perspectief is voor Kunter erg belangrijk, vertelt ze. “Persoonlijk, als gelovig mens, helpt het me om de kerk beter te begrijpen. Je ziet hoe tradities zijn ontstaan, en kunt daar vervolgens beter mee omgaan. Maar het historisch perspectief is ook belangrijk voor mensen die niet verbonden zijn met de kerk. Want ook voor hen is de geschiedenis van het protestantisme relevant: onze geschiedenis, cultuur, economie, maar ook onze muziek, literatuur en kunst, zijn erdoor beïnvloed. En zelfs onze manier van denken: het begrip van ‘eigen verantwoordelijkheid’, het niet kunnen leunen op een hogere instantie, is heel diep doordrongen in onze cultuur. Dat heeft rechtstreeks te maken met de Reformatie.”

Haar boek wordt goed verkocht in Duitsland, en niet alleen onder betrokken kerkgangers. “De geschiedenis van de kerk kan een kapstok zijn om mensen in aanraking te brengen met de kerk zelf. Door het boek te lezen, lees je over mensen die geïnspireerd zijn geraakt door God en door Hem zijn gebruikt. Ik schrijf geen Heilsgeschichte, maar ik hoop wel dat mensen geïnspireerd raken door het boek. Dat ze misschien denken: dit is wat interessanter, wat dieper, wat facetten rijker dan ik dacht.”

Omdat de historica en theologe getrouwd is met een Nederlander, komt ze regelmatig in Nederland en spreekt ze goed Nederlands. Ze heeft dan ook van dichtbij de verschillen tussen de Duitse en de Nederlandse protestantse cultuur ervaren. “Ik vind het Nederlandse protestantisme heel inspirerend. Daar staat de gemeente centraal – in tegenstelling tot in Duitsland, waar het protestantisme veel hiërarchischer is. Dat heeft ermee te maken dat de Duitse kerk vanuit de geschiedenis heel nauw met de staat verbonden is. Er wordt zelfs belasting opgehaald voor de kerk! Ik denk dat de bottum-up cultuur in Nederland het protestantse geloof persoonlijker maakt, meer verbonden met het dagelijks leven.”

Lees verder:

https://www.protestantsekerk.nl/actueel/nieuws/500-jaar-reformatie-een-doorgaande-beweging

Categories: Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *